Brittisk covidstatistik förvirrar

En bild från en mässhall i Birmingham som gjordes i ordning i våras för att ta emot covidpatienter. Arkivbild.
En bild från en mässhall i Birmingham som gjordes i ordning i våras för att ta emot covidpatienter. Arkivbild.
StorbritannienTT

Siffrorna över hur många covid-19-relaterade dödsfall som inträffat i Storbritannien kommer att skrivas ner med mer än 5 000. Men tilltaget riskerar att förvirra och vilseleda allmänheten ännu mer, hävdar en framstående statistiker.

Annons

Annons

Anledningen till nedskrivningen av dödstalet är en ny nationell klassificeringsmetod som införs sedan det framkommit att många personer i England, som kan ha tillfrisknat från virussjukdomen innan de dött, räknats in i statistiken.

Ändringarna innebär att 5 377 dödsfall kommer att strykas från folkhälsomyndigheten Public Health Englands (PHE) totalsiffror över antalet döda i Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Det ger en minskning från 46 706 till 41 329 för hela Storbritannien.

Olika räknesätt

Tidigare räknades dödsfall i England som covidrelaterade i samtliga fall där personen testat positivt för virussjukdomen. Från och med nu kommer endast dödsfall som inträffat inom 28 dagar efter ett positivt test att räknas in, i enlighet med hur man räknar i andra delar av Storbritannien.

Justeringen innebär dock att gapet till den brittiska statistikmyndigheten Office for National Statistics (ONS) och dess siffror över antal döda i covid-19 ökar ytterligare. För enligt denna myndighet hade 49 183 personer dött på grund av covid-19 fram till den 31 juli – bara i England.

Till saken hör att Public Health England enbart räknar in dödsfall som sker på sjukhus eller som är kopplat till ett positivt test i sin statistik, medan ONS tar med dödsfall där covid-19 finns med på dödscertifikatet, oavsett var dödsfallet skett.

Annons

Annons

Kritisk till justeringen

Den framstående statistikern David Spiegelhalter, professor vid universitetet i Cambridge, är kritisk till justeringen.

Detta är ett komplext område och det finns ingen "korrekt" siffra. Min största oro är kommunikationen med media och allmänheten. PHE har varit konsekvent dåliga på att klargöra vad som räknas som ett dödsfall i covid-19 och den oundvikliga eftersläpning som finns i rapporteringen, något som påverkat hur medier rapporterat om saken. Nu har PHE lagt till än mer komplexitet till en redan komplicerad statistik, säger han till tidningen.

På grund av svårigheter som dessa, anser experter världen över att överdödligheten är det bästa måttet på hur många personer som dött till följd av covid-19 under pandemin. I slutet av juni bestod denna överdödlighet av cirka 65 000 dödsfall i Storbritannien, vilket var bland den högsta i Europa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons