A-
A+

Brittisk kritik mot gripanden i Hongkong

Advokaten Chow Hang-Tung, en av de gripna, under en presskonferens i tisdags.
Advokaten Chow Hang-Tung, en av de gripna, under en presskonferens i tisdags.
HongkongTT-AFP-Reuters

Polisen i Hongkong har gripit fyra ledare för den grupp som organiserat årliga manifestationer i Hongkong.

Manifestationerna hedrade minnet av offren i massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Storbritannien uttrycker skarp kritik mot gripandena och pekar ut regimen i Peking som ansvarig.

Annons

Annons

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

Insatsen mot de fyra på onsdagen kom dagen efter det att gruppen meddelat polisen att den inte tänkte ge myndigheterna information om gruppens medlemmar eller på annat sätt samarbeta i en utredning om säkerhetshot mot Kina.

Greps på sitt kontor

Jag vill säga till alla Hongkongbor att vi måste fortsätta att göra motstånd och inte ge upp för denna oresonliga makt, sade en av de fyra, advokaten Chow Hang-Tung, i tisdags när hon hade meddelat polisen sitt beslut.

På onsdagen fördes hon från sitt kontor, iförd handbojor. Bara timmar senare skulle hon egentligen ha försvarat en klient i en domstol. Klienten står åtalad enligt de nya säkerhetslagarna i Hongkong. Ytterligare tre ledare greps i gryningen.

Chow Hang-Tung greps även den 4 juni, årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg, då misstänkt för att ha spridit information om en olaglig sammankomst.

Annons

Annons

Storbritannien kritiserar

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab kritiserar gripandena.

"Dagens gripanden av medlemmar i Hongkong-alliansen är ytterligare en skrämmande uppvisning av hur Peking använder sig av den nationella säkerhetslagen för att nedmontera civilsamhället och kväva politisk opposition i Hongkong", skriver Raab på Twitter.

I Hongkong har manifestationer för att hedra offer i massakern varit förbjudna de två senaste åren, men förbudet har trotsats. Senast hölls dock manifestationen i betydligt mindre skala än normalt efter att omkring 7 000 poliser kommenderats ut för att förhindra den.

Kinas nationella folkkongress antog en nationell säkerhetslag för Hongkong för drygt ett år sedan. Lagen riktar in sig på det som Peking definierar som separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med fientlig främmande makt.

Lagen har fördömts av fler länder och av människorättsorganisationer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!