A-
A+

Brittisk miljardär vill köpa krisande United

Cristiano Ronaldo och Manchester United har haft en tung start på säsongen. Glazerfamiljen uppges nu vara beredda att sälja en minoritetsandel i klubben. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo och Manchester United har haft en tung start på säsongen. Glazerfamiljen uppges nu vara beredda att sälja en minoritetsandel i klubben. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Den brittiske affärsmannen sir Jim Ratcliffe är "definitivt en potentiell köpare" av Manchester United om den engelska fotbollsjätten går till försäljning, säger hans talesperson.

Annons

Annons

Sir Jim Ratcliffe vill köpa Manchester United. Arkivbild.
Sir Jim Ratcliffe vill köpa Manchester United. Arkivbild.
Många av Manchester Uniteds supportrar vill se ett ägarskifte. Arkivbild.
Många av Manchester Uniteds supportrar vill se ett ägarskifte. Arkivbild.

Brittiska medier rapporterar att Uniteds nuvarande ägare, den USA-baserade Glazerfamiljen, överväger att sälja en minoritetsandel av klubben.

Nu säger en talesman för Ineos, som är världens fjärde största företag inom kemikaliebranschen, att deras ägare och grundare, sir Jim Ratcliffe, är intresserad av att köpa andelen som ett förspel till att ta full kontroll över klubben.

Om något sådant här var möjligt skulle vi vara intresserade av att prata med sikte på långsiktigt ägande, säger talesmannen till The Times.

Enligt Forbes är Ratcliffe den 141:a rikaste personen i världen, med en förmögenhet motsvarande omkring 135 miljarder svenska kronor.

Manchester United ligger för närvarande sist i Premier League efter en bedrövlig start på säsongen under den nye tränaren Erik ten Hag. På två matcher har laget två raka förluster och -5 i målskillnad.

Förargade fans

Glazers köpte United 2005 genom ett stort lån som belastade klubben med enorma skulder. Därtill har Glazers länge anklagats för att ta ut mer ekonomiskt än de har investerat i form av övergångar och uppgraderingar av klubbens träningsanläggning och andra faciliteter.

De förargade sedan United-fansen ytterligare genom att stödja det provisoriskt nedlagda Super League-projektet förra året. Då ville tolv europeiska klubbar skapa en ny liga som drivs av klubbarna själva, i stället för av det europeiska fotbollsförbundet, för att generera ekonomisk stabilitet.

United vann Premier League senast 2013 och har inte lyft en stor titel sedan 2017. Det året vann klubben Europa League och den engelska ligacupen.

Förra helgen förlorade laget med 0–4 borta mot Brentford, vilket innebar klubbens sämsta inledning på Premier League sedan säsongen 1992-1993.

Det här handlar inte om pengarna som har spenderats eller inte spenderats, säger Ineos talesman.

Annons

Annons

"Tiden är mogen för en nystart"

Jim tittar på vad som kan göras nu och med vetskapen om hur viktig klubben är för staden känns det som att tiden är mogen för en nystart.

United-supportern Ratcliffe lade, så sent som i våras, ett bud på Premier League-klubben Chelsea. Det slutade dock med att den amerikanske affärsmannen Todd Boehlys konsortium köpte klubben.

Ineos äger redan, bland annat, den franska Ligue 1-fotbollsklubben Nice och schweiziska FC Lausanne-Sport. Därtill sponsrar företaget även Formel 1-stallet Mercedes.

Deras intresse för att köpa ut Glazers kom efter att Elon Musk bekräftat att han bara hade skämtat när han skrev att han skulle köpa United.

"Jag köper Manchester United, varsågoda", twittrade den 51-årige miljardären bara för att ett par timmar senare säga: "Nej, det här är ett stående skämt på Twitter. Jag köper inget sportlag."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.