A-
A+

Brittiska kulturdebatter – "fabricerade gräl"

Höstens debatt om 'Rule Britannia' på konserten 'Last night of the Proms' slutade med att sången framförfördes – men av en mindre kör än vanligt. Arkivbild.
Höstens debatt om "Rule Britannia" på konserten "Last night of the Proms" slutade med att sången framförfördes – men av en mindre kör än vanligt. Arkivbild.
KulturTT

Annons

Annons

En rad brittiska kulturdebatter beskrivs som fabricerade och konstgjorda i en ny rapport. Den brittiska tankesmedjan Fabian Society tar avstamp i kontroverser som den kring huruvida "Rule Britannia!" skulle spelas och sjungas under den traditionella konserten The Last Night of the Proms eller inte, skriver The Guardian.

Då hette det att framförandet av det patriotiska verket, som hyllar det brittiska imperiets glansdagar, var starkt ifrågasatt.

Rapportens författare framhåller i stället att kulturdebatter som just denna flammar upp på grund av politiker och politiska kommentatorer, för att sedan förstärkas på sociala medier. Enligt Kirsty McNeill, tidigare politisk rådgivare åt Labour, och en av rapportens författare, speglar inte debatterna samhällets verkliga klyftor. Därför, menar man, riskerar kulturkrig som dessa att göra det politiska samtalet i Storbritannien lika splittrat som det i USA.

Publiken förtjänar bättre än fabricerade gräl, säger hon till The Guardian.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!