A-
A+

Brittiska tv-miljoner ritar om fotbollskartan

Chelsea och Magdalena Eriksson, till vänster, slog ut en europeisk gigant, Wolfsburg, i Champions Leagues kvartsfinaler. Arkivbild.
Chelsea och Magdalena Eriksson, till vänster, slog ut en europeisk gigant, Wolfsburg, i Champions Leagues kvartsfinaler. Arkivbild.
FotbollTT

Den fransk-tyska Champions League-dominansen har varit allenarådande.

Men länder som England och Spanien är på väg att springa ifrån de gamla fotbollsgiganterna, säger Chelseas Magdalena Eriksson inför helgens semifinaler.

Bara för att man har varit en ledande nation för några år sedan så betyder det inte att det är så i dag, säger Eriksson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nederländskan Lieke Martens är en av flera stjärnor som lockats till Barcelona. Arkivbild.
Nederländskan Lieke Martens är en av flera stjärnor som lockats till Barcelona. Arkivbild.
USA:s anfallsstjärna Alex Morgan i aktion i Tottenhamtröjan, under en match i Super League i november. Arkivbild.
USA:s anfallsstjärna Alex Morgan i aktion i Tottenhamtröjan, under en match i Super League i november. Arkivbild.

Lyon har fem raka Champions League-titlar. Och i ett något längre perspektiv är det i princip bara tyska lag som kunnat utmana den franska stjärnklubben. Sedan 2008 har turneringen vunnits av antingen Lyon eller ett lag från Bundesliga (Wolfsburg, Frankfurt, Potsdam och Duisburg).

Men det håller på att förändras.

England, Spanien och Italien har alla satsat allt mer på sina damligor de senaste åren, och det börjar ge resultat.

Barcelona tog sig till exempel till Champions League-final redan för två år sedan och är nu åter framme i semifinal, mot Paris SG.

Klubben har lyckats locka till sig stjärnor som nederländskan Lieke Martens och nigerianskan Asisat Oshoala, vilket säger en del om den spanska ligans nya dragningskraft.

Blir proffsliga

Att ligan nästa år får proffsstatus kommer troligen att ge ytterligare draghjälp. Det är ett steg som engelska Super League redan tagit, medan den tyska och den franska ligan fortsatt bara är semiprofessionella.

Om de tidigare mest populära europeiska ligorna ska hänga med gäller det att ta rygg på utmanarna, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson inför söndagens första semifinalmöte med Bayern München.

Det är viktigt att hänga med i utvecklingen. Bara för att man har varit en ledande nation för några år sedan så betyder det inte att det är så i dag. Damfotbollen tar steg hela tiden, säger Eriksson.
Jag tycker att England har varit den nya nationen som tagit facklan och verkligen professionaliserat damfotbollen till nya nivåer. Spanien likaså. Förhoppningsvis följer Frankrike och Tyskland efter.

En milstolpe nåddes när bankgiganten Barclays gick in som titelsponsor för högstaligan 2019, en annan när Super League nyligen skrev på ett historiskt tv-avtal för de kommande tre åren med Sky och BBC, värt motsvarande 285 miljoner kronor.

Annons

Annons

Lockar USA:s stjärnor

Det räcker med att titta på vilka spelare som flyttar till England för att förstå statusen på ligan i dag. När coronapandemin i höstas stoppade den nordamerikanska proffsligan NWSL valde flera av USA:s bästa spelare att gå till Super League.

Anfallsstjärnan Alex Morgan var en av dem.

Tv-avtalet för damligan i England är fantastiskt. Och det har varit riktigt kul att se utvecklingen i ligan där, och att få vara en del av det under några månader, säger Alex Morgan, som gjorde en sejour i Tottenham under vintern innan hon nu flyttat hem, till TT.
Men det finns fortfarande en del jobb att göra också i England. De fyra–fem bästa klubbarna är väldigt proffsiga när det handlar om anläggningar och de resurser som spelarna har. Men där bakom är det fortfarande ett litet glapp till de andra.

Magdalena Eriksson är inte förvånad över att amerikanska stjärnor som Morgan, Samantha Mewis, Tobin Heath och Rose Lavelle valt Super League framför andra europeiska ligor.

Jag tror att många tittar på England som en spännande liga. Till exempel med det här nya tv-avtalet, det känns som att det inför varje säsong är någonting nytt som händer. Det är en liga som alla vill spela i, där det är bäst konkurrens och tuffast matcher, säger Eriksson.

"Det som krävs"

Klubbkompisen Jonna Andersson kan bara hålla med. Det har hänt mycket sedan hon kom till Londonklubben för tre år sedan.

Sedan jag kom så ser man att det kommer många storvärvningar, det är många som väljer den engelska ligan före kanske den tyska och den franska. Det är otroligt roligt att se att den har vuxit så snabbt. Förhoppningsvis fortsätter det. Det är en attraktiv liga som spelare vill komma till. Det gör också att det blir tuffare matcher och roligare att spela, säger Andersson.

Hon ser också ljust på att Spanien och Italien följer efter och professionaliserar sina damligor.

Det behövs ställas krav och att man har det bra med ekonomin, för att man ska få en bra och jämn liga. Men också för att få spelarna att vilja gå till de ligorna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?