A-
A+

Brittiska vapen säljs till svartlistade länder

Jemenitiska soldater som stöds av Saudiarabien nära Marib i Jemen. Arkivbild.
Jemenitiska soldater som stöds av Saudiarabien nära Marib i Jemen. Arkivbild.
EkonomiTT

Storbritannien har sålt vapen till två tredjedelar av länderna som bryter mot demokratiska rättigheter, visar en rapport från det amerikanska forskningsinstitutet Freedom House. Bland länderna finns Saudiarabien, Libyen och Turkiet.

Annons

Annons

Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska fri- och rättigheter. Av de 53 länder som av institutet inte bedöms uppfylla kraven har Storbritannien sålt vapen och militär utrustning till 39, visar en ny rapport.

Mellan åren 2011 och 2020 uppgick det totala värdet av brittisk vapenexport till dessa länder till närmare 17 miljarder brittiska pund, motsvarande drygt 200 miljarder svenska kronor, rapporterar The Guardian.

Ett exempel är Libyen, där olika grupper strider om makten i landet. Libyen har tagit emot brittiska automatgevär, delar till militärfordon och ammunition. Vapenaffärerna gjordes innan ett embargo trädde i kraft, vilket visar på det kortsiktiga tänket i affärerna.

Bilden bekräftas av den Londonbaserade gruppen Caat (Campaign Against Arms Trade). Två tredjedelar av länderna som av brittiska UD klassas som "högprioriterade" vad gäller mänskliga rättigheter har köpt brittiska vapen.

Vapen som tillverkats i Storbritannien spelar en förödande roll i Jemen och runt om i världen. Vapenaffärerna som sluts i dag kan användas till folkmord och övergrepp i åratal, säger Andrew Smith på Caat till The Guardian.

Den brittiska regeringen har medgett att brittiska vapen använts i Saudiledda luftangrepp mot Jemen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!