A-
A+

Brittiskt brev till tyskar: Bli lastbilsförare

Avstängda pumpar i Manchester på grund av bränslebrist. Bild från i måndags.
Avstängda pumpar i Manchester på grund av bränslebrist. Bild från i måndags.
StorbritannienTT

Ett massbrev till en miljon människor i Storbritannien uppmanar mottagaren att komma tillbaka till karriären som lastbilschaufför för att mildra landets bränslekris.

Brevet har även gått ut till ambulanspersonal och tyskar i landet – som aldrig kört lastbil.

Annons

Annons

I Storbritannien tar man till allt mer drastiska åtgärder för att snabbare få bukt med landets bränslekris.

Från och med måndag kommer den brittiska armén att leverera bensin till mackar runt om i landet för att lindra krisen. Bristen på bränsle beror på problem med chaufförer till bränsletransporter, vilket anses vara en konsekvens av brexit och pandemin.

Uppmanas sadla om

Nu har även ett brev gått ut till runt en miljon boende i Storbritannien, som har behörighet att köra lastbil, med uppmaningen att återgå till chaufförsyrket. Brevet nådde även tusentals tyskar som tog körkort i det gamla hemlandet före 1999 och därmed automatiskt fick lastbilskörkort. Ambulanspersonal har också uppmanats överväga att byta yrke i brevet, rapporterar The Independent.

Anledningen till det är att det på grund av sekretessregler inte gick att plocka bort dem från utskickslistan, enligt en talesperson för transportdepartementet som påpekar att man inte vill att ambulansförare ska byta yrke.

Brevet skickades automatiskt till nästan en miljon människor med lastbilskörkort – inklusive ett begränsat antal av internationella invånare som var automatiskt berättigade. Alla som önskar köra professionellt måste genomgå vidare tester och utbildning, säger talespersonen.

Annons

Annons

"Ganska förvånade"

En tysk 41-årig man som fått brevet skickat till sin adress i London säger till The Independent:

Vi blev ganska förvånade. Jag är säker på att löner och villkor för lastbilschaufförer har förbättrats men jag har ändå beslutat mig för att fortsätta mitt arbete på en investmentbank.
Min fru har aldrig kört något större än en Volvo så hon tänker också tacka nej till den här spännande möjligheten.

Regeringen säger att det är chaufförsbristen i tandem med en aldrig tidigare skådad efterfrågan som ligger bakom krisen. De brittiska bränslejättarna hävdar att panikköp är boven.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.