A-
A+

Brittiskt migrantstopp får fransk kritik

Storbritannien planerar att stoppa migranter som kommer över Engelska kanalen. Arkivbild.
Storbritannien planerar att stoppa migranter som kommer över Engelska kanalen. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Storbritannien har klubbat igenom sina planer på att stoppa fartyg som transporterar migranter till landet, rapporterar brittiska medier.

Beslutet möts av skarp fransk kritik.

Annons

Annons

Hittills i år har hundratals små båtar korsat Engelska kanalen, som är hårt trafikerad av stora fraktfartyg. Bara under en dag i augusti räddade eller fångade brittiska myndigheter 828 människor som försökt sig ta den vägen från Frankrike till Storbritannien.

Ta kontroll

Att "ta tillbaka kontrollen" över landets gränser var ett av brexitkampanjens paradargument inför omröstningen 2016 som ledde till att Storbritannien senare lämnade EU.

Personal vid gränsen kommer nu att få träning i att stöta bort båtar från brittiskt vatten, men kommer bara att göra det när det bedöms säkert, enligt en regeringstjänsteman som vill vara anonym.

Beslutet kan innebära att människors liv sätts i fara, enligt Philippe Dutrieux som leder den franska kustbevakningen vid Engelska kanalen.

Han säger till AFP att det hittills i år har genomförts 15 400 försök att komma över kanalen – en ökning med 50 procent jämfört med hela förra kalenderåret.

Dutrieux konstaterar att den franska kustbevakningens insatser redan är ansträngda:

Vår räddningspersonal är nästan helt upptagen med att räddningsinsatser. Att borda ett fartyg innebär alltid risker, att folk hoppar överbord i panik. Det ökar riskerna i redan farliga situationer.

Annons

Annons

Inrikesminister kritisk

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin delar åsikten, och skriver i ett brev som har läckt till brittiska medier att det kan vara farligt att tvinga tillbaka båtar mot den franska kusten.

"Att skydda människoliv till sjöss prioriteras högre än överväganden om nationalitet, status och migrationspolitik", står det i brevet, enligt rapporterna.

I juli kom Storbritannien och Frankrike överens om att avsätta fler poliser och investera i teknologi för att bättre kunna hitta och stoppa människor från att korsa kanalen, vilket har minskat trafiken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!