Brittiskt virus sänkte börshumöret

Det var minus när börsklockan i Stockholm ringde för stängning på måndagen. Arkivbild.
Det var minus när börsklockan i Stockholm ringde för stängning på måndagen. Arkivbild.
BörsTT

Måndagens börshumör drogs ned av oron för en mer smittsam variant av coronaviruset som upptäckts i Storbritannien. Rapporterna har lett till nya restriktioner och många länder – däribland Sverige – har infört inreseförbud.

Annons

Annons

Annons

Annons

Stockholmsbörsen sjönk bred front. Vid stängning hade breda OMXS-index fallit 1,8 procent.

Samtliga storbolag på OMXS30-listan backade. Den listan var till och med mer deppig än det breda indexet, med ett tapp på 2,2 procent.

Stora förlorare fanns i flera branscher. Telekombolaget Tele 2 föll 3,9 procent, kollegan Telia med 3,4 procent och storbanken Nordea och säkerhetsbolaget Securitas med 3,7 respektive 3,4 procent.

Minst illa på OMXS30-listan gick det för medicinteknikbolaget Getinge, minus 0,2 och hygienbolaget Essity med minus 0,3 procent.

Svenska regeringen meddelade under eftermiddagen att villkorade inreseförbud införs för resenärer från Storbritannien och Danmark.

Flygsektorn i Europa hade en särskilt tung börsdag. Utanför listan över de mest omsatta aktierna tappade flygbolaget SAS 5 procent.

Även på de ledande Europabörserna var det minus. FTSE100-index i London föll 1,7 procent, CAC40-index i Paris backade 2,4 procent. DAX-index i Frankfurt tappade 2,8 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons