A-
A+

Bröder försökte ansluta till IS – får fängelse

Männen döms till åtta månaders fängelse vardera. Arkivbild.
Männen döms till åtta månaders fängelse vardera. Arkivbild.
BrottTT

I maj dömdes två bröder till fängelse för att ha försökt åka till IS-områden för att ansluta sig till terrorrörelsen. Nu fastställer hovrätten domen.

Det har inte varit en lätt uppgift som åklagare att bevisa det här brottet, säger åklagare Henrik Olin.

Annons

Annons

De två bröderna som är i 40-årsåldern greps i februari på Landvetters flygplats när de var på väg till Turkiet. Bröderna har påstått att de skulle resa till Libyen och bosätta sig där för att de har släktingar där, men det trodde inte Göteborgs tingsrätt på.

I maj dömdes de till åtta månader i fängelse vardera för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Båda överklagde

Domen överklagades av bägge parter – de åtalade begärde frikänning och åklagare Henrik Olin begärde skärpta straff – men på fredagen meddelade hovrätten för västra Sverige att tingsrättens dom fastställs.

Det har inte varit en helt lätt uppgift som åklagare att bevisa den här typen av brott. Det är svårt att bevisa en avsikt med en resa som inte ägt rum, säger Henrik Olin.
Försvaret har även påstått att det använts otillåten bevisning och att de åtalade inte fått en rättvis rättegång. Men precis som tingsrätten så benar hovrätten ut de många frågor vi behövt utreda och kommer fram till att de inte har blivit otillbörligt hanterade, fortsätter Olin.

Annons

Annons

Chattar länkade till Säpo

Omfattande material från chattkonversationer har varit en viktig del av åklagarens bevisning mot bröderna. Chattkonversationerna har varit kopplade till personer på Säkerhetspolisen.

En av bröderna har ju trott, menar jag, att han har chattat med en IS-företrädare men egentligen har personerna han chattat med varit länkade till Säkerhetspolisen, säger Olin.

Detta beskrivs av hovrätten som en brottsprovokativ åtgärd, men domstolen bedömer att det inte varit en otillåten sådan.

Henrik Olin är nöjd med hovrättens dom trots att straffen från tingsrätten inte skärptes.

Jag yrkade på tio månaders fängelse men de fick åtta månader. Hovrätten skriver i domen att straffvärdet egentligen är tio månader, men beslutar sedan att sänka straffet med två månader för att de blivit utsatta för den här brottsprovokationen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.