A-
A+

Bröder häktade för grovt spioneri – båda nekar

Den äldre av de av två spionmisstänkta bröderna häktades på fredagsförmiddagen misstänkt för grovt spioneri. Här den misstänkte tillsammans med sin advokat Anton Strand.
Den äldre av de av två spionmisstänkta bröderna häktades på fredagsförmiddagen misstänkt för grovt spioneri. Här den misstänkte tillsammans med sin advokat Anton Strand.
BrottTT

Två bröder, en av dem tidigare Säpoanställd, misstänks för grovt spioneri mot Sverige, och det ska enligt åklagaren ha pågått under tio års tid. Mycket kring vad som hänt är fortfarande oklart – men båda bröderna nekar bestämt till brott.

Annons

Annons

Illustration från den andra häktningsförhandlingen, mot den yngre brodern.
Illustration från den andra häktningsförhandlingen, mot den yngre brodern.
Advokat Anton Strand företräder den äldre brodern.
Advokat Anton Strand företräder den äldre brodern.

Med en ljusgrön jacka svept över huvudet, för att kunna dölja sitt ansikte, leddes den yngre av bröderna in till häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt vid 14-tiden. Han vände sedan sin stol så att ryggen hamnade mot åhörarbänkarna längst bak i salen.

Han förnekar brott å det bestämdaste, sade hans försvarare Björn Sandin, när åklagaren läst upp misstankarna: Grovt spioneri mellan mars 2011 och september 2021.

Mannen, som är i 35-årsåldern, greps tidigare under veckan vid en insats i Mellansverige. Efter en kort förhandling stod det klart att domstolen går på åklagarens linje och häktar mannen.

På frågan om försvaret kommer att överklaga häktningen svarade Björn Sandin:

Vi kommer att ses under helgen och diskutera det.

Storebrodern omhäktad

Under förmiddagen hölls omhäktningsförhandling mot hans äldre bror. Rätten beslutade då att mannen skulle vara fortsatt häktad, hädanefter misstänkt för brottet grovt spioneri. Tidigare har mannen suttit häktad för det, i jämförelse med spioneri, mindre allvarliga brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Utredningen blev känd i september i år då storebrodern, en högt uppsatt chef på en statlig myndighet, anhölls misstänkt för spioneri.

Mannen som är i 40-årsåldern har tidigare varit anställd på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har han även arbetat på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI).

Annons

Annons

Ändrade brottet

När mannen några dagar efter anhållandet begärdes häktad framkom att brottsrubriceringen ändrats till grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Åklagaren ändrade dock tidigare under veckan återigen rubriceringen och begärde mannen omhäktad på nya misstankar: grovt spioneri mellan åren 2011 och 2021. Tidigare angavs brottsperioden som 2011–2015.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och inställningen stod fast även på fredagen, vid det som var den fjärde häktningsförhandlingen mot honom sedan gripandet:

Min klient förnekar brott, han bestrider att han skulle ha gjort något felaktigt över huvud taget, sade hans försvarare Anton Strand.

Får inte prata

Liksom de andra inblandade är Strand och Sandin belagda med yppandeförbud, vilket innebär att de inte får lämna vidare några uppgifter som framkommer under utredningen. Det betyder också att mycket kring anklagelserna mot de båda bröderna fortfarande är okänt, exempelvis vilken främmande makt som de misstänks ha samarbetat med, och vilken typ av information det handlar om.

"Vi begärde i går torsdag bägge männen häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri och tingsrätten har nu beslutat enligt vår begäran. Några detaljer om brotten kan inte redovisas eftersom domstolen har beslutat om yppandeförbud", säger chefsåklagare Per Lindqvist vid riksenheten för säkerhetsmål i en skriftlig kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.