Bronshästen till "Berlin Alexanderplatz"

Regissören Burhan Qurbani tillsammans med skådespelarna Jella Haase, Welket Bungue och Albrecht Schuch när 'Berlin Alexanderplatz' hade premiär i Berlin tidigare i år. Arkivbild.
Regissören Burhan Qurbani tillsammans med skådespelarna Jella Haase, Welket Bungue och Albrecht Schuch när "Berlin Alexanderplatz" hade premiär i Berlin tidigare i år. Arkivbild.
FilmTT

”Berlin Alexanderplatz” – det är filmen som vinner Bronshästen vid årets filmfestival i Stockholm.

Men det är inte Rainer Werner Fassbinders klassiker från 1980, utan Burhan Qurbanis nytolkning som hade världspremiär på filmfestivalen i Berlin i vintras.

Annons

Annons

Det är fantastiskt att vinna, speciellt att det är för bästa film. Det riktas inte till en enskild person, det är grupparbetet bakom filmen som belönas, säger Qurbani till TT.

Han kunde själv inte komma till Stockholm när filmen visades här. Det satte pandemin stopp för. Just nu befinner han sig i Kairo, han var ditbjuden till en filmfestival och stannar nu kvar för att sitta i juryn för filmfestivalen i Kairo.

En illegal flykting

I hans tolkning av Fassbinders film, som i sin tur baserades på en roman av Alfred Döblin, är huvudpersonen en arbetslös och illegal flykting. Han försöker överleva i dagens Berlin, men dras in i kriminalitet. Filmen är drygt tre timmar lång – eller kort, jämfört med Fassbinders många timmar långa tv-serie.

De som minns Fassbinders berättelse inser direkt att detta inte är en nyinspelning. Och längden? Min ursprungsversion var nästan fem timmar lång. Den versionen hade jag velat visa.

Annons

Annons

Ser allt på Netflix

Burhan Qurbani hoppas att pandemin inte gör att publiken vänjer sig av med att gå på bio för att i stället bara strömma filmer och serier i hemmet, även om han erkänner att han själv nu i isoleringen ser allt på Netflix.

Vi behöver den enskildhet biografen ger. Stängda dörrar, ingen telefon, inget som stör.

Han brukar ta lång tid på sig mellan sina filmer, men hoppas kunna komma igång med en ny film redan nästa år.

Vi arbetar med tre filmer inspirerade av (Krzysztof) Kieslowskis trilogi röd-vit-blå, men överflyttade till tyska förhållanden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons