Brottarlegendaren Pelle Svensson död

Pelle Svensson under brottnings-VM 2005. Arkivbild.
Pelle Svensson under brottnings-VM 2005. Arkivbild.
BrottningTT

Brottningsvärldsmästaren och advokaten Pelle Svensson är död.

Svensson har somnat in efter en längre tids sjukdom. Han blev 77 år.

Det är jättejobbigt, men det var fridfullt och han var så fin och det var så rofyllt, säger hustrun Pia till Sundsvalls Tidning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Pelle Svensson gick bort under torsdagen. Han tog under 1960-70-talet två VM-guld, två EM-guld och ett OS-silver som brottare. Han har också varit ordförande i Svenska brottningsförbundet och ledamot i det det internationella förbundet Fila.

Pelle är en av de största inom svensk brottning. Både som brottare men även som ledare. Han var en stor del av svensk brottning ända fram till slutet av 90-talet, säger brottningsförbundets sportchef Zakarias Tallroth.

Förre förbundskaptenen Jan "Pyrre" Nyberg och Svensson följdes åt under karriären. Först när båda var aktiva i landslaget, sedan när Nyberg var förbundskapten (1984-92) och Svensson ordförande i brottningsförbundet.

Skapade rubriker

Pelle Svensson gjorde sig känd för att ta strid och skapa rubriker och det blev ibland heta duster mellan de två.

Det var både ris och ros. Han var både en duktig brottare och ledare, men man fick gå emot ibland och det hade han respekt för, säger Nyberg och fortsätter:
I bland tänkte man "vet du var du har sagt nu, Pelle?" när man såg hans uttalande. Men han försvarade sig alltid och berättade varför han gjort si eller så och det skrevs om det. Så det var för brottningens bästa.

Nyberg och Svensson höll kontakten och träffades för ett halvår sedan.

Han finns kvar. Alltid när man hör namnet Pelle Svensson så har man mest goda, fina och trevliga minnen, säger Nyberg.

Annons

Annons

Känd advokat

Efter idrottskarriären gjorde Svensson sig ett namn som advokat och arbetade med flera kända fall, till exempel Johan-fallet, morden i Åmsele och Lindomefallet. Svensson gav även ut flera böcker, bland annat om Thomas Quick/Sture Bergwall och Palmemordet.

Svensson hade sedan några år lidit av sjukdom, och har själv berättat om sin kamp mot cancer, hjärtsvikt och demens.

Han var en stor profil på många sätt genom livet och på alla möjliga plan. När han hade somnat in hade han Saik-overallen på sig, OS-silvret och VM-gulden på bröstet. Jag tror att han gillade det, säger sonen Fredrik till ST.

Saik var Svenssons brottarklubb i Sundsvall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons