Brynäsmålvakten hjälte mot serieledaren

Brynäs målvakt Samuel Ersson storspelade mot Rögle. Arkivbild.
Brynäs målvakt Samuel Ersson storspelade mot Rögle. Arkivbild.
IshockeyTT

Ett av SHL:s mest målglada lag var på besök i Gävle. Då briljerade Samuel Ersson återigen och stängde ner Rögle trots ännu en massiv kanonad av skott.

Brynäs vann med 2–1.

Annons

Annons

Det känns som att spelet rullar på bra nu. Det kommer av sig själv på något sätt. Jag behöver inte tvinga fram något, är avslappnad och bara kör, säger Brynäs succémålvakt.

Förra säsongen klev Samuel Ersson fram i SHL-rampljuset på riktigt och den här hösten har 20-åringen – som fyller 21 den 20 oktober – fortsatt att surfa på framgångsvågen.

Han har stått i mål i fem av Brynäs totalt sju spelade matcher, har vunnit fyra av de fem matcher där han fått förtroendet men vill ändå lyfta fram sina lagkamrater:

De jobbar grymt framför mig, gör att jag ser skotten hela tiden och blockar många skott. Man vinner inte med bara en målvakt på planen, det är en lagsport i både det goda och onda, säger Ersson.

Rögle sköt mest

Men visst har hans formtopp, hans självförtroende, hans just nu självklara pondus i målet stort inflytande på utgången av matcherna.

För en vecka sedan vann gästande Skellefteå skotten med 39–16 men fick åka hem tomhänta efter en jätteinsats från Brynäs succémålvakt.

När Rögle kom på besök denna torsdag stängde 20-åringen återigen målet och skickade hem gästerna med en förlust trots att Ängelholmslaget vann skotten med 43–14, ägde större delen av spelet, skapade chanser och gjorde det mesta rätt – förutom en kommunikationsmiss med påföljande blunder vid Brynäs 2–1-mål.

Ja, men det svänger snabbt, det räcker med tre dåliga matcher så är man inte värd mycket. Alla runtom pratar nu men jag försöker bara stänga allt ute. Jag har de i min cirkel som jag lyssnar på och som jag bryr mig om vad de säger till mig, det räcker så, säger Samuel Ersson och fortsätter:
Utmaningen – vare sig det går bra eller dåligt – är att hitta sätt att tänka så att man inte påverkas av resultaten, utan försöker hålla en jämn och bra nivå oavsett om det händer bra eller dåliga saker.

Annons

Annons

Viktig lärdom

Just det där att sätta på skygglapparna var en av de viktigaste lärdomarna från förra säsongen som var Samuel Erssons riktiga debutsäsong i SHL.

Man kan inte påverka det som har hänt, utan man tar med sig det, lär sig och går vidare och litar på sitt eget spel. Jag lever ett annat liv utanför hockeyn. När jag är här är det hockey och hemma så släpper jag det och gör annat, säger han och fortsätter:
Det är svårt, absolut. Man är passionerad och brinner för det man håller på med, men det är något man måste lära sig hantera också. Det kommer med tiden, jag lär mig fortfarande.

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv satt på läktaren under matchen men det vill Samuel Ersson inte ens tänka på. Något tal om ”förstaspade” i Brynäs vill han inte lyssna på heller och i kommande födelsedagspresent önskar han sig ett par hörlurar av mamma och pappa.

TT: Du önskar inte att dina lagkamrater tillbringar lite mer tid på andra sidan i present? Att de håller sig framför motståndarnas mål lite mer?

Nej, men så ser inte jag det. Det kommer att komma perioder när de kliver fram och räddar mig som de gjorde i min första match för säsongen, mot Färjestad, då jag hade en tyngre period medan de (utespelarna) gjorde fem kassar framåt. Det är ge och ta hela tiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons