A-
A+

Budgetstriden skjuts fram: "I elfte timmen"

Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S). Arkivbild.
PolitikTT

En del av budgetprocessen i riksdagen skjuts fram. Förslaget från M, KD och SD kom i elfte timmen, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).

Det här är frågor som berör alla Sveriges invånare.

Ännu vägrar C och V ge besked om de ska stötta regeringens budget.

Annons

Annons

Budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ser nu inte längre ut att bli en så kallad reservation, eller ett alternativ till regeringens budget.

Det är i stället regeringens budget som ser ut att bli reservationen. Det står klart efter ett möte i riksdagens finansutskott på onsdagen.

Det känns lite ovant måste jag säga, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Inga besked från C och V

Jakob Forssmed, KD:s motsvarighet, kallar det en nesa åt finansminister Magdalena Andersson.

Det är klart att det är intressant att när vi går till avslut i finansutskottet så är det oppositionens förslag som är huvudförslag. Regeringen har inte stöd av två partier här inne i finansutskottet. Det är klart att det är ett väldigt svagt stöd för deras ekonomiska politik.

De två partier han syftar på är Centerpartiet och Vänsterpartiet. Inget av partierna vill i dag ge besked om de kommer stödja regeringens budget.

För närvarande har vi inte klarhet i vad som gäller så vi kommer inte ge några andra besked än att vi följer praxis och röstar på vår motion, säger Centerpartiets Martin Ådahl.

TT: Men ni har fått förslagen om skog och strandskydd, det är ni nöjda med. Vad behöver ni mer?

Det är alla besked vi kan ge nu.

Annons

Annons

Skjuts fram

Inte heller Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson, vill säga om V kommer att rösta på regeringens budget om den ställs mot M-, KD- och SD-budgeten i kammaren.

Det kommer vi återkomma till så småningom. Men i nuläget är det vår budgetmotion som gäller och vi jobbar med att komma överens med regeringen om att få till en rejäl förändring. Det har inget budgetalternativ i dag mer än vårt eget.

Hon kan inte svara på när V ger besked. Det beror på samtalen mellan partiledaren Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson.

Det beror på lite hur pågående förhandlingar fortsätter. Men visst, budgetomröstning och statsministeromröstning kan också ses som två separata processer.

Efter onsdagens möte i finansutskottet står det också klart att den så kallade justeringen av budgeten skjuts fram till på måndag. Den skulle annars ha hållits på torsdag. Det innebär inte att själva beslutet i riksdagens kammare, den 24 november, skjuts fram.

Anledningen är enligt finansutskottets ordförande Åsa Westlund att övriga partier behöver mer tid att sätta sig in i förslaget från M, KD och SD. Hon kallar det ett "nytt läge" nu.

Vi fick föreslaget sent i går eftermiddag. Det här är frågor som berör alla Sveriges invånare som vi måste hinna ta ställning till. Det kom inte förrän i elfte timmen när man haft två månader på sig, säger Westlund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.