A-
A+

Bulgariskt nej till Natotrupper i Ukrainakris

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu (vänster) och president Vladimir Putin.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu (vänster) och president Vladimir Putin.
Bulgarine/Ukraina/RysslandTT-AFP-Reuters

Bulgariens regering vill inte se Natotrupper stationerade nära gränsen till Ukraina, då det skulle kunna förvärra det spända läget.

Utspelet från Sofia kom i samband med intensiva telefonsamtal mellan Moskva, Paris och Berlin.

Annons

Annons

Bulgariens nya regering och dess försvarsminister Stefan Janev bekräftade uppgifter om att flera planer florerar inom militäralliansen Nato. En av dem är att utöka Natos militära närvaro med en specialstyrka i Rumänien och Bulgarien. De två länderna blev Natomedlemmar 2004.

"Min åsikt är att diskussionen, eller närmandet (till en sådan lösning), innehåller en risk om ökad, oönskad spänning i regionen", skrev Yanev på sociala medier på tisdagen.

Han menade också att rysk mobilisering inte är ett direkt hot mot Bulgarien för närvarande.

Samtal mellan huvudstäder

Intensiva kontakter pågick på tisdagen mellan västländer och Ryssland. Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz talade båda med den ryske presidenten Vladimir Putin.

I samtalen hade Putin sagt att han vill genomföra "seriösa förhandlingar" och löften om ryska säkerhetsgarantier.

Som svar hade Scholz påpekat nödvändighet av "de-eskalering" och att han var oroad över läget i östra Ukraina och ryska truppförflyttningar.

Annons

Annons

Blandade budskap

Även Macron och Putin diskuterade läget i regionen under tisdagen, ett samtal som följde på en rysk antydan om att man vill se ökat franskt deltagande i diskussioner.

Men till ansvariga i det ryska försvarsdepartementet hade Putin samtidigt understrukit att den ryska linjen ligger fast: en aggressiv hållning från väst, enligt Putin, måste besvaras "militär-tekniskt", skriver Reuters.

Det USA gör i Ukraina genomförs precis på vår tröskel. Och de måste förstå att vi inte har områden att retirera till. Vi kan inte sitta still och titta på, sade Putin till högt uppsatta militärer, bland dem försvarsminister Sergej Sjojgu.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.