A-
A+

Busch får huset – slipper rättegång

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gjort upp om förlikning med säljaren i den omtalade striden om ett hus utanför Uppsala. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gjort upp om förlikning med säljaren i den omtalade striden om ett hus utanför Uppsala. Arkivbild.
PolitikTT

Den omtalade husstriden för KD-ledaren Ebba Busch ser ut att vara över. Parterna har nått en förlikning.

Därmed ställs den rättegång som snart skulle ha hållits in.

Annons

Annons

Advokat Per-Hans Berg företräder den 82-årige man som sålde huset till Ebba Busch.

Det stämmer. Vi har begärt att en del av den här förlikningen ska stadfästas, det vill säga att tingsrätten ska meddela en dom, vilket innebär att Ebba Busch har bättre rätt till fastigheten och att affären fullföljs, säger Berg.

I förlikningen ingår att den 82-årige mannen får en tidsbegränsad dispositionsrätt till fastigheten, en viss rätt att nyttja den, men vad det avtalet går ut på vill ingen av parterna berätta. Den delen av förlikningen har sekretessbelagts.

Mer kan jag inte säga om det i sak, för det får jag inte.

"Båda kan leva med"

Diskussionerna mellan ombuden har pågått i ett antal veckor. I fredags kom man överens och undertecknade avtalet, vilket Expressen berättade om först.

TT: Vad var det som gjorde att ni kunde komma överens?

Det finns många saker i förlikningar som påverkar parterna, det är svårt att bryta ut något enskilt. Vi har haft kontakter med motpartsombuden hela tiden och någonstans har det funnits en ömsesidig vilja att hitta en överenskommelse och sedan har det inte varit så lätt att hitta någonting som båda kan leva med, säger Per-Hans Berg.

Köpeskillingen har inte ändrats utan ligger alltjämt på 3,9 miljoner kronor.

Parterna har stridit om affären sedan i augusti förra året efter det att mannen ångrade husförsäljningen. Den äldre mannen anser sig fortfarande ha blivit lurad vid husköpet, enligt Per-Hans Berg.

Den känslan har han haft hela tiden och den försvinner inte på grund av att man träffar en förlikning.

Annons

Annons

Rättegång ställs in

Nu får Busch köpebrevet och kan ansöka om lagfart. Även Ebba Buschs ombud Katrin Björklund bekräftar att parterna skrev under en överenskommelse i fredags.

Den innebär att Ebba Busch har bättre rätt till fastigheten, enligt det avtal som skrevs under i augusti förra året, säger Björklund.

I förlikningen framgår att mannen ska medverka vid KD-ledarens lagfartsansökan och inte framföra några invändningar eller överklaga Lantmäteriets beslut om att överlåta sjötomten utanför Uppsala till henne.

Katrin Björklund framhåller att överenskommelsen också innebär att den rättegång som skulle ha hållits i frågan om två veckor ställs in.

Striden om huset har varit mycket uppmärksammad och parterna har stundtals fört den inför öppen ridå.

Han har inte varit glad i att få någon huvudförhandling, det är ju ganska ansträngande och ett speciellt ärende som hade vållat mycket uppståndelse. Så det är han nog glad att slippa. Det tror jag båda två är, säger Per-Hans Berg.

Dömdes för förtal

TT: Hur har situationen påverkats av att det varit en partiledare för ett riksdagsparti som suttit på andra sidan?

Det har påverkat i den mening att det är väldigt många som ringt mig, det har haft ett stort massmedialt intresse, säger Berg.
När det gäller en förlikning rent generellt är det en massa faktorer som påverkar, dels att man på ömse sida gör en bedömning hur det här håller rättsligt, dels om det är mycket uppståndelse massmedialt kanske någon tycker det är positivt medan andra tycker det är negativt.

Per-Hans Berg säger att hans klient aldrig haft någon önskan att smutskasta Kristdemokraternas partiledare. Han har känt sig bearbetad och inte fullt ut vetat vad han skrev på vid avtalstillfället. Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gått riktigt till.

För Busch har hustvisten bland annat inneburit förtal av mannens tidigare ombud, hon skrev tidigare i år på ett strafföreläggande om grovt förtal och fick också betala skadestånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.