A-
A+

Busch: Varför sköts det inte skarpt?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
BrottTT

Ebba Busch (KD) tycker att polisen borde ha skjutit skarpt under upploppen och frågar sig varför det inte är hundra skadade upprorsmakare i stället för poliser.

"Är hon inte riktigt klok?", kommenterar justitieminister Morgan Johansson.

Annons

Annons

Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.
Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis, fortsätter hon.

Frågan som enligt Busch borde ställas är:

Varför sköts det inte skarpt?

I samband med upploppen i Norrköping träffades tre personer av polisens kulor, men enligt polisen rörde det sig inte om direktskott. De som skadades ska ha träffats av rikoschetter.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) ifrågasätter Busch utspel i en skriftlig kommentar till Ekot.

"Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch”, säger Johansson.

Polisen retirerade

Ekot frågar om Busch anser att det skulle varit ett bra resultat om polisen hade skadat fler som begick upploppen.

Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning och säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige är det ytterst svensk polis som bestämmer, svarar hon.

Hon anser att det bör utredas varför polisen i vissa fall beordrades att "stå tillbaka" under upploppen. Hon nämner upploppen i Skäggetorp i Linköping som exempel, där polisen lämnade platsen för att inte återvända på flera timmar, trots att man hade fått förstärkning.

Om skälet var att man inte ville eskalera ytterligare, i ett läge där andra människor som vill Sverige och polisen illa bestämde sig för att ta över ett område, då behöver ju polisen gå in och eskalera till den yttersta nivån.

Annons

Annons

Ville inte eskalera

Malena Grann, chef för polisregion Öst, sade i en intervju med Corren att anledningen till att man inte gick tillbaka, trots förstärkningar, var just att man inte ville att situationen skulle trappas upp.

Vi ville inte att vår närvaro skulle göra att våldet eskalerade, sade Grann.

TT har sökt polisen som inte vill kommentera KD-ledarens uttalanden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.