A-
A+

Bush: Att lämna Afghanistan är ett misstag

USA:s expresident George W Bush tackar krigsveteraner Maine vid en ceremoni tidigare i år.
USA:s expresident George W Bush tackar krigsveteraner Maine vid en ceremoni tidigare i år.
Afghanistan/USATT-AFP

Civila kommer att "slaktas" av talibanerna.

USA:s tidigare president George W Bush, som startade kriget i Afghanistan, är starkt kritisk till att USA och de övriga Natoländerna nu drar tillbaka sina soldater därifrån.

Annons

Annons

Afghanska kvinnor och flickor kommer att lida obeskrivlig skada. Det här är ett misstag. . . De kommer att lämnas kvar och slaktas av dessa mycket brutala människor och det krossar mitt hjärta, säger Bush till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle.

Det var republikanen Bush som fattade beslut om att skicka soldater till Afghanistan efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. USA-ledda styrkor bombade då landet eftersom man trodde att terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom attackerna, hade en fristad hos talibanerna. Det ledde till att talibanstyret föll.

I intervjun säger Bush att han tror att Tysklands förbundskansler Angela Merkel "känner på samma sätt" om uttåget.

Som mest hade Natostyrkan Isaf omkring 130 000 soldater i Afghanistan. De sista håller nu på att dras tillbaka, ett utträde som skall vara färdigställt den 11 september – 20 år efter terrorattackerna. USA:s nuvarande president, demokraten Joe Biden, har beordrat tillbakadragandet och sagt att det är dags för afghanerna att forma sin egen framtid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!