-
+

Byggbolag tror på hemmafix även efter pandemin

Hemmasittandet har gjort renoveringar och trädgårdsskötsel populärt, något som lett till ett lyft för Byggmax som redovisar kraftigt ökad nettoomsättning i sin senaste delårsrapport. Arkivbild.
Hemmasittandet har gjort renoveringar och trädgårdsskötsel populärt, något som lett till ett lyft för Byggmax som redovisar kraftigt ökad nettoomsättning i sin senaste delårsrapport. Arkivbild.
EkonomiTT

När allt fler stannat hemma har renoveringarna ökat kraftigt, vilket gett utslag på byggbolagen som gått starkt under 2020. Trenden väntas fortsätta en bit in på det här året, men om restriktionerna släpper kan andra branscher konkurrera om kundernas pengar.

Annons

Annons

Bland bolagen som gått starkt under 2020 återfinns byggvaruhandlaren Byggmax. Rapporten för fjärde kvartalet blev ännu ett bevis för det när bolaget vände förlust till en rörelsevinst på 55 miljoner och dessutom ökade nettoomsättningen med 28,7 procent.

Även om coronapandemin skulle klinga av i takt med ökad vaccinering tror inte bolaget vd Mattias Ankarberg på en rekyl när det gäller bolagets försäljning – snarare tvärtom.

Det kan komma en viss puckel när resandet drar igång, men jag tror att vi kommer att leva på ett annat sätt efter pandemin.

Han motiverar detta med svar på kundundersökningar som företaget gjort men också data från andra länder som redan lättat på restriktionerna, exempelvis Australien, där man sett en fortsatt efterfrågan på byggmaterial.

Till och med större än före pandemin

Ankarberg tror i stället att marknaden kommer att vara större efter pandemin än före pandemins utbrott. Detta genom att människor fortsätter att arbeta hemma och att hemmet "har fått en större plats i människors liv".

Folk har skaffat husdjur, båt, sommarstuga och så vidare. Allt det där brukar leda till att människor spenderar på sysselsättningar kopplade till hemmet.

Byggmax ska nu fortsätta att satsa på såväl fysiska butiker som e-handel och har dessutom valt att expandera utanför Sverige.

Vi kommer att öppna tolv nya butiker i Sverige, och två nya butiker i Danmark, säger han.

Annons

Annons

Resandet kan bli en konkurrent

Joakim Wirén, detaljhandelsanalytiker på Hui, säger att byggbranschen ser fortsatt ljus ut, men att den kan få konkurrens av andra behov.

Det behov som fanns innan pandemin väntas finnas kvar. Sedan är det klart att de som renoverat lite extra inte kommer att göra det nu. Lite längre fram finns det fler konkurrenter om kundernas pengar, när resor och annat drar igång igen, men det är inget som kommer att ske snabbt, säger han.

Mattias Ankarberg bedömer dock att bolaget kan nå en fortsatt tillväxt.

Det finns jättebra konkurrenter, det ska man alltid ha respekt för. Lågpris är starkt och där ligger vi bra till så vi tror på fortsatt tillväxt, säger han.
Vi ser en potential med tre miljarders tillväxt till, så vi kan växa och bli en bra bit större.

På aktiemarknaden fick också rapporten positivt bemötande. Vid lunchtid var aktien upp sju procent på Stockholmsbörsen och på ett år har aktien rusat drygt 100 procent.

Fakta: Byggmax delår i korthet
Nyckeltal 4:e kvartalet 2020 4:e kvartalet 2019
Omsättning 1222 Mkr 950 Mkr
Rörelseresultat 55 Mkr – 16 Mkr
Resultat per aktie, kr 0:41 – 0:32
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss