A-
A+

C-ledamot kryper in i partifållan

Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) möter medier efter dagens träff med talmannen.
Centerpartiets ledare Annie Lööf (C) möter medier efter dagens träff med talmannen.
Politik

C-politikern Helena Lindahl rätar ut ett frågetecken inför statsministeromröstningen – och blir ett utropstecken för Stefan Löfven.

Jag kommer följa partilinjen, säger hon till Svenska Dagbladet.

Annons

Annons

Inför en förmodat mycket jämn omröstning har Helena Lindahl hållit alla politiskt intresserad på halster. Hon har tidigare revolterat mot Centerpartiets linje i riksdagen och röstade nej till Stefan Löfven och januariavtalet 2019.

Hur tänker hon nu när talmannen inlett processen att vaska fram en ny statsminister?

Jag har bestämt mig, jag bestämde mig i går. Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, berättar hon för SvD.

Beslutet fattade Helena Lindahl efter att ha haft ett rådslag med en partikollega hemma i Västerbotten.

Fortfarande osäkert

Så i går satte vi oss under parasollet på hans altan i ett par timmar, han och jag och några andra centerpartister här lokalt och pratade igenom situationen.

Därmed sällar sig Helena Lindahl till den fålla som partiledaren satt upp.

Jag utgår från att alla i Centerpartiets riksdagsgrupp följer de gemensamma beslut som vi kommer att fatta framåt, sade Annie Lööf efter den första talmansrundan på tisdagen.

Men även om en revolterande C-politiker nu visat korten återstår osäkerheter inför nästa vecka då riksdagen väntas rösta om en ny statsminister.

Med den jämna mandatfördelningen i kammaren skulle M-ledaren Ulf Kristersson, som fått uppdraget att försöka bilda regering av talmannen, kunna accepteras – om en enskild ledamot byter sida eller röstar mot partilinjen.

Annons

Annons

Löfven: Hanterar det

En annan ledamot som kan bli avgörande i omröstningen är socialdemokraten Sara Heikkinen Breitholtz. Hon har sedan hon delgavs misstanke om brott efter en trafikolycka i slutet av förra året inte deltagit i riksdagsarbetet. Partivännerna får inte tag i henne.

Hon är sjukskriven, men hennes plats i riksdagen har inte ersatts.

Stefan Löfven säger efter sitt möte med talmannen att S har en plan för hur Heikkinen Breitholtz ska ersättas.

Vi hanterar det där, så det kommer att fungera, säger Löfven utan att gå in på några närmare detaljer.

Minister byts in

Heikkinen Breitholtz är ersättare i riksdagen för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Enligt vad TT erfar är socialdemokraternas nödplan att Nilsson återinträder i riksdagen inför en statsministeromröstning och kan därmed rösta på Löfven. Därefter kan hon åter utses till minister.

Stefan Löfven tog också upp de politiska vildar som finns i riksdagen: Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet, och Emma Carlsson Löfdahl, tidigare Liberalerna.

Vi har någon som har lämnat ett parti som då har beteckningen vilde och vi har andra komplikationer. Det är så jämnt. Det bästa vore om vi hade ett klart parlamentariskt läge och arbetade utifrån det. Men det har vi inte, säger Stefan Löfven.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!