A-
A+

Cannabis kan tillåtas efter stjärnans straff

Sha'Carri Richardson vann de amerikanska OS-uttagningarna på 100 meter i juni, men stängdes sedan av en månad för att ha använt cannabis.
Sha'Carri Richardson vann de amerikanska OS-uttagningarna på 100 meter i juni, men stängdes sedan av en månad för att ha använt cannabis.
AntidopningTT

Den amerikanska sprinterstjärnan Sha'Carri Richardson missade OS sedan hon testat positivt för cannabis.

Nu utreder Internationella antidopningsorganisationen Wada om man ska ta bort cannabis från listan med förbjudna preparat.

Annons

Annons

Att Richardson erkände att hon rökt cannabis för att hantera sin mammas död väckte sympatier och var kanske det som till slut fick Wada att besluta om utredningen.

Men redan i början av året omvärderade man synen på dopningsklassade droger som cannabis, kokain och heroin, eftersom de inte anses vara prestationshöjande, och började utdöma enbart korta straff.

Det är rimligare att se det som ett missbruk som idrottare inte ska ägna sig åt, sade läkaren Åke Andrén-Sandberg, som är ordförande i den svenska antidopningsorganisationen Antidoping Sverige, till TT i början av sommaren.
I stället för att straffas så hårt ska man i stället försöka hjälpa de här individerna att komma ur sitt missbruk.

Förbudet mot cannabis kommer att fortsätta att gälla under 2022, uppger Wada.

Den 21-åriga Richardson testade positivt för cannabis under de amerikanska OS-uttagningarna i juni. Hennes resultat ströks och hon stängdes av en månad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!