A-
A+

Cannabis nära legalisering i Tyskland

Ett lagförslag om att legalisera försäljning av cannabis i Tyskland kan komma att läggas fram senare i år. Arkivbild.
Ett lagförslag om att legalisera försäljning av cannabis i Tyskland kan komma att läggas fram senare i år. Arkivbild.
TysklandTT-AP

Tyskland går vidare med planerna på att legalisera cannabis. Målet är att ha ett förslag till lagstiftning klart senare i år.

Annons

Annons

Hälsodepartementet meddelar på måndagen att man ska tillfråga över 200 experter från bland annat det medicinska och juridiska fältet samt relevanta myndigheter.

Förbundskansler Olaf Scholz regering – den så kallade "trafikljuskoalitionen" bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – ligger bakom ansträngningen att legalisera försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker.

Enligt planen ska effekterna av en eventuell legalisering utvärderas efter fyra år.

Hälsominister Karl Lauterbach sade i maj att ett förslag till lagstiftning kan tas fram under årets andra halva, efter att experterna rådfrågats.

Utfrågningarna drar igång i slutet av månaden.

"Likt många andra har jag arbetat i flera år för att Tyskland äntligen ska sätta stopp för kriminaliseringen av cannabisbrukare, för att övergå till en modern och hälsoorienterad cannabispolitik", säger Burkhard Blienert, ansvarig för narkotikafrågor i regeringen, i ett uttalande.

Debatten om cannabis går på högvarv i många länder med förslag om att avkriminalisera drogen för eget bruk.

Tidigare i juni blev det exempelvis lagligt att odla och inneha marijuana i Thailand. Bruket ska ske i medicinskt syfte och den thailändska regeringen säger sig vilja öka medvetenheten snarare än att straffa människor som använder den.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.