-
+

Cannabisaktier rasar efter snabba kursrusningar

Det kanadensiska cannabisbolagaget Tilray noterades på Nasdaqbörsen i New York sommaren 2018 till en kurs på 17 dollar. Efter onsdagens Reddit-rally kostade aktien nästan 64 dollar. I den inledande handeln på torsdagen sjönk aktiekursen kraftigt. Arkivbild.
Det kanadensiska cannabisbolagaget Tilray noterades på Nasdaqbörsen i New York sommaren 2018 till en kurs på 17 dollar. Efter onsdagens Reddit-rally kostade aktien nästan 64 dollar. I den inledande handeln på torsdagen sjönk aktiekursen kraftigt. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Den stora gruppen småsparare som i januari gav sig på blankningspositioner i bland annat spelbolaget Gamestops aktie har flyttat fokus.

Just nu verkar de heltända på aktier i cannabisbolag, som Nasdaqnoterade Tilray.

Annons

Annons

En rusch från småspararna fick Tilray-aktien att lyfta med över 50 procent i onsdags. Även andra välkända aktier i sektorn hängde på rallyt. Aktien i Aurora Cannabis, noterad på Torontobörsen, lyfte till exempel med över 20 procent.

S&P 500-index gick samtidigt i sidled.

Rekylen nedåt kom dock snabbt. När torsdagens handel inleddes föll både Tilray och Aurora Cannabis aktier brant utför, med 35 respektive 14 procent.

Dubbelt upp för cannabisfond

Turbulensen kommer efter en period som präglats av stora kurslyft för hela sektorn. Och sedan årsskiftet har Aurora Cannabis aktie gått upp med nästan 100 procent, medan värdet på Tilrays aktie har fyrfaldigats.

Suget efter cannabisaktierna bygger på förväntan på att USA ska ta steg mot en federal legalisering av cannabis i USA efter president Joe Bidens valseger och sedan Demokratiska partiet fått en majoritet i senaten i USA:s kongress.

Liksom i rallyt i Gamestop-aktien i januari hämtar köpvågen i cannabisaktier styrka från forumet Wallstreetbets på det sociala nätverket Reddit.

"Jag missade Gamestop-båten, men jag tror inte jag kommer att missa den här", skrev en medlem i Wallstreetbets-forumet i ett inlägg i onsdags.

Forumet uppges ha omkring åtta miljoner medlemmar.

Annons

Annons

Attack mot hedgefonder

När rallyt i spelbutikskedjan Gamestops aktie tog fart på allvar i januari – också det drivet av småsparare koordinerade via plattformar som Reddit – var aktien som mest upp med 1 650 procent till nästan 350 dollar den 27 januari. Sedan dess har dock många småsparare åkt på stora förluster, med ett kursras ned till omkring 50 dollar.

Att den initiala kursuppgången i Gamestop blev så stor beror på att köpvågen var utformad som en attack mot hedgefonder, som med så kallade blankningspositioner hade satsat på kursfall i aktien. När dessa blankningspositioner utsattes för ett så stort köptryck nådde de en vändpunkt där hedgefonderna blev tvungna att överge sin strategi och börja köpa aktien för att täcka sina förluster.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss