Caroline af Ugglas: Ett underbart besked

Caroline af Ugglas är glad över beskedet från regeringen. Arkivbild.
Caroline af Ugglas är glad över beskedet från regeringen. Arkivbild.
KulturTT

Det är underbart, det innebär att vi kan gå ut och spela lite, men det innebär tyvärr inte att jag kan starta min kör, säger artisten och körledaren Caroline af Ugglas om regeringens besked.

Annons

Annons

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.
Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.

Caroline af Ugglas är en av många kulturarbetare som har väntat på nyheten om att publikmängden i vissa fall kan höjas till 500 personer.

Hade Amanda Lind sagt att det skulle fortsätta att vara 50 personer hade jag börjat gråta, konstaterar hon.

I oktober släpps hennes nya album, men Caroline af Ugglas räknar inte med att kunna dra ut och spela direkt.

Jag kommer att ringa min bokare, han kommer att titta runt, men jag tror tyvärr inte att vi kommer att få ihop det. Det är en startsträcka, det fattar jag.

"Har varit orättvist"

Sångerskan och pedagogen Rita Saxmark är positiv till de undantag som föreslås från förbudsordningen. På så sätt blir reglerna mer konsekventa, menar hon.

Många har tyckt att det har varit orättvist att man får vara hur många som helst på en tågperrong eller ett köpcentrum. De som håller i publikevenemang är ju vana, de kan det här med publiksäkerhet bättre än de flesta.

Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet, är en av flera som gläds åt beskedet, men önskar att det hade kommit tidigare.

Annons

Annons

"Vill ta ansvar"

Vi hade väntat oss det här beskedet för några veckor sedan. Men det visar att regeringen fortfarande vill vara med och ta ansvar för kulturens överlevnad.

TT: Vad vet du om publikrådet som nämndes?

Vi har lyft som ett krav från branschen att det ska finnas ett forum med representanter, för att kunna uppdatera men också ge förslag på hur man kan implementera lättnader. Det har vi bett om länge och det är positivt att regeringen svarar på det, säger Simon Norrthon.

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, är i stort sett positiv till nyheten.

Ett bra besked för oss och för majoriteten av Sveriges teatrar. Jag tror att de flesta teatrar har möjlighet att styra upp och ta ansvar för säkra evenemang. Men jag förstår att antalet är alldeles för lågt för arenor och andra större evenemangsplatser, säger hon.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, tror på en successiv återupplivning av konsertverksamheten.

Man kan dra i gång smågrejer den 1 november, kanske att mindre arrangörer kan göra julbord med musik, eller att det blir några konserter både på spelställen och restauranger. 500 är inte så mycket människor, samtidigt som man behöver en stor lokal för att ta in 500 personer med de här reglerna, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons