Ceferin: "Säker på att EM spelas nästa år"

Uefas ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild.
Uefas ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Uefa förbereder sig för många olika scenarion inför fotbolls-EM, men ordföranden Aleksander Ceferin känner sig i alla fall övertygad om en sak:

Det är en stor utmaning, men jag är säker på att EM spelas nästa år, säger han.

Annons

Annons

Herrarnas EM-turnering skulle egentligen ha spelats i juni i år, men var ett av alla evenemang som fick skjutas upp när coronapandemin lamslog idrottsvärlden.

Nu är tanken att EM i stället ska spelas 11 juni-11 juli nästa år, med Sverige som ett av 24 lag. Men går det att genomföra med publik? Och som det är tänkt – i tolv värdstäder spridda över Europa?

Vi funderar på hur vi ska kunna göra det med fans, utan fans, eller med 30, 50 eller 70 procent (av kapaciteten på arenorna), säger Aleksander Ceferin, ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, i en intervju med tyska ARD.

Han konstaterar att tanken om ett utspritt EM är "en fin symbolisk tanke, men inte enkelt uppgift för oss även bortsett från pandemin".

I teorin kan vi hålla EM i tolv länder, i elva, i tio, i tre länder eller i ett enda, säger Ceferin.

Slovenen säger också att Uefa i nuläget planerar för ett EM "som vi vill ha det", trots att flera europeiska länder rapporterar om en ökning av antalet coronafall.

Inför nästa sommar finns i alla fall en bättre beredskap för att ro EM i land.

Om du hade frågat mig i februari, om jag var förberedd på en pandemi som skulle stoppa världen, så hade jag sagt att du var tokig, säger Ceferin till ARD.
Men nu är vi väl förberedda. Vi är smartare och starkare eftersom vi nu vet att allt kan hända.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons