A-
A+

Centre Pompidous arkitekt är död

Konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Ritat av Richard Rogers.
Konstmuseet Centre Pompidou i Paris. Ritat av Richard Rogers.
ArkitekturTT-AFP

Den brittiske arkitekten Richard Rogers har avlidit, 88 år gammal. En av hans mest berömda skapelser är det iögonfallande Parismuseet Centre Pompidou, med sina färgglada rör, ventiler, hissar och strukturer.

Annons

Annons

Arkitekterna Fumihiko Maki, Norman Foster och Richard Rogers (till höger) fotograferade 2006.
Arkitekterna Fumihiko Maki, Norman Foster och Richard Rogers (till höger) fotograferade 2006.

Richard Rogers var en av de ledande arkitekterna inom den så kallade "high tech"-skolan, som konstmuseet Centre Pompidou är ett exempel på. Tillsammans med Renzo Piano och Norman Foster var han en pionjär inom den hypermoderna stilen, där byggnaders funktionella delar, som maskiner och teknik, blottades.

Rogers ritade Centre Pompidou tillsammans med Renzo Piano och museet öppnade 1977, trots visst motstånd från Parisbor som bland annat ansåg att den radikala strukturen skulle skära sig med stadsbilden. I dag är museet, med en av Europas största samlingar av modern konst, en av Paris främsta sevärdheter och hade 2019 över tre miljoner besökare.

2007 tilldelades han det prestigefulla Pritzker-priset.

Född i Italien

Rogers föddes i Florence 1933 som son till en läkare. Hans mamma var före detta elev till den berömde irländska författaren James Joyce. Familjen flydde diktatorn Mussolinis regim och bosatte sig i England 1938.

Bland hans beaktansvärda byggnader finns "Rivjärnet" ( "Cheesegrater") i London, liksom Lloyd's of Londons högkvarter – med tre torn – samt Millenniumdomen, också den i London.

Annons

Annons

Framstående

I en BBC-dokumentärserie från 2014, som handlar om britter som byggde den moderna världen, presenteras Rogers och Foster som de främsta arkitekterna i en 1930-talsgeneration som skapade de moderna stadslandskapen i exempelvis London, Paris, Hongkong och New York.

Rogers gifte sig två gånger och fick fem söner, varav en avled 2011. En av hans söner bekräftar faderns död för The New York Times, utan att berätta någon dödsorsak.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.