A-
A+

Charles överraskade jättekön

Kung Charles pratar med köande till drottningens kista.
Kung Charles pratar med köande till drottningens kista.
StorbritannienTT

Kön till drottning Elizabeths kista är nära åtta kilometer lång. Men några av de köande fick kungligt besök när Charles III och hans son prins William dök upp för att tacka dem.

Hoppas ni inte fryser för mycket, sade kungen till de köande.

Annons

Annons

Kung Charles pratar med köande till drottningens kista.
Kung Charles pratar med köande till drottningens kista.

Den långa kön vid Westminster Hall fortsatte under lördagen att fyllas på i takt med att de längst fram fick några minuter framför drottningens kista.

Kötiden längs Themsens södra strand var under någon timme över ett dygn lång, och var som minst cirka 15 timmar – och så tros det se ut under hela helgen.

Flera av dem som köat allra längst fick under eftermiddagen ett lika välkommet som oväntat avbrott i bokläsande och annat tidsfördriv – av kung Charles III och William, prinsen av Wales.

Hoppas ni inte får köa så länge till, hälsade Charles massan vid Albert Embankment enligt Sky.

Hurrarop och handskakningar

Om den långa kön sade han:

Hon (drottningen) hade aldrig kunnat ana det här.

Han möttes av hurrarop och lyckönskningar av massan, som av säkerhetsvakter uppmanades att "ta bort telefonerna, skaka (kungens) hand och njuta av ögonblicket".

Den långa kötiden har vållat problem och kulturdepartementet vädjade under natten till lördag allmänheten att inte ansluta sig, inte minst med tanke på att temperaturen under Londonnätterna under helgen går ner mot sju grader.

På lördagseftermiddagen hade räddningstjänsten sammanlagt tagit hand om 710 köande, varav 81 hade fått föras till sjukhus, skriver The Guardian. Myndigheterna påminner om vikten av att ta med sig lämpliga kläder, dricka mycket vatten och äta regelbundet.

Annons

Annons

Rörde kistan

Under fredagen anklagade två kvinnor en man för sexuella övergrepp under tiden som de stått i kö. Men det är inte bara de köandes säkerhet som oroar. Sent på fredagskvällen greps en man inne i Westminster Hall när han tog sig ur kön och rörde vid kistan, som vilar på en upphöjning, en så kallad katafalk.

Scotland Yard säger i ett uttalande att mannen har gripits och häktats för att ha stört den allmänna ordningen.

Elizabeth II avled förra torsdagen, 96 år gammal. Hon begravs på måndag och allmänheten har möjlighet att ta farväl fram till klockan halv sju på måndagsmorgonen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.