A-
A+

Charlie Brooker hyllar svenska polisdramat

Charlie Brooker tar emot en Emmy-statyett för 'Black mirror'. Arkivbild.
Charlie Brooker tar emot en Emmy-statyett för "Black mirror". Arkivbild.
TvTT

Charlie Brooker, som ligger bakom den prisade Netflix-serien "Black mirror", hyllar det verklighetsbaserade svenska polisdramat "Jakten på en mördare".

Annons

Annons

Den geniförklarade britten nämner SVT-dramat i en intervju med The Guardian när han ombeds att rekommendera en tv-serie som han gillar.

Just nu tittar jag på en serie med det tråkigaste namnet någonsin. Den heter "The hunt for a killer". Det är en budgettitel, som Sainsburys havreflingor, säger han till tidningen.

Serien kom förra året och handlar om mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989 och de poliser som enträget utredde fallet och till slut löste det.

Det är en "scandi-noir"-grej, men bygger på ett riktigt fall och jag väldigt fascinerad av att det är det mest snustorra som jag någonsin sett. Enormt sparsamt skriven, nedtonad, underspelad, säger Brooker och fortsätter:
Alla scener är någon som säger: "Vi fick ett telefonsamtal, det är budgetnedskärning så jag måste fylla i papper innan vi kan förhöra den där misstänkte." "Okej." Det är hela scenen. Eftersom den inte gör något av det jag förväntar mig så sugs jag verkligen in.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.