Che Guevaras död hyllas av Bolivias högerstyre

Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto 'Che' Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.
Barn leker vid en skulptur föreställande den argentinskfödde revolutionären Ernesto "Che" Guevara i byn La Higuera i Bolivia där han dödades för 53 år sedan. Arkivbild.
BoliviaTT

Under de nästan 14 år som Bolivia styrdes av vänsterledaren Evo Morales brukade Ernesto "Che" Guevaras minne hedras från högsta ort.

Nu hyllas i stället de bolivianska soldater som dödade revolutionsikonen.

Annons

Annons

Grattis till besegrandet av den kommunistiske angriparen, sade interimspresident Jeanine Áñez vid en ceremoni i fredags, enligt BBC Mundo.

Närvarande var soldater från den militärstyrka som för 53 år sedan tillfångatog och, på order från den dåvarande regeringen, sköt ihjäl Che i den lilla byn La Higuera i sydöstra Bolivia.

Han hade då under sju månader tillsammans med de andra männen i den kubanska gerillaexpedition förgäves försökt bereda väg för en revolution likt den på Kuba.

Evo Morales tvingades bort från makten i fjol efter en valvinst som utlöste omfattande protester. Konservativa Áñez, tidigare senatsledamot, tillträdde i det maktvakuum som följde.

Hennes övergångsregering har brutit de diplomatiska banden till Kuba och 700 kubanska sjukvårdsarbetare som arbetat i landet har skickats hem.

Socialistpartiet har dock sikte på att komma tillbaka till makten i Bolivia. Dess kandidat Luis Arce leder i mätningarna, följd av den mittenorienterade expresidenten Carlos Mesa, inför valet den 18 oktober.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons