A-
A+

Chelseaoligark i hemliga transaktioner

Chelsea riskerar poängavdrag efter avslöjandet, enligt en brittisk fotbollsexpert. Arkivbild.
Chelsea riskerar poängavdrag efter avslöjandet, enligt en brittisk fotbollsexpert. Arkivbild.
SportTT

Fotbollsklubben Chelseas tidigare ägare Roman Abramovitj misstänks i hemlighet ha överfört mångmiljonbelopp till fotbollsagenturen Universal Twenty Two, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Nu kan klubben riskera poängavdrag.

Motsvarande 100 miljoner kronor har gått via ett skatteparadis till agenturen. Detta ska ha skett parallellt med Chelseas officiella konton.

Dokument i den så kallade "Cypernläckan" visar att minst sju miljoner pund överförts mellan 2005 och 2017 från Abramovitj till företag kopplade till den serbiske agenten Vladic Lemic, som står bakom Universal Twenty Two.

Abramovitj tvingades sälja fotbollsklubben Chelsea efter Rysslands invasion av Ukraina på grund av sanktioner. Affärerna som nu granskas skedde mellan 2003 och 2022, och ska ha involverat stjärnor som Eden Hazard, Willian och Samuel Eto’o.

Uppgifterna utreds nu av Englands fotbollsförbund. Avslöjandet är ett samarbete i ett internationellt projekt för grävande journalistik.

Om det finns bevis för att Chelsea använt sig av tredjepartstransaktioner för att kringgå lönsamhetsregler, så skulle det kunna ge böter eller poängavdrag, enligt Kieran Maguire, brittisk expert på fotbollsekonomi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.