A-
A+

Cherrie har landat i sig själv

Cherrie är tillbaka med sitt tredje album 'Naag nool”.
Cherrie är tillbaka med sitt tredje album "Naag nool”.
MusikTT

Cherrie är tillbaka med ett nytt album, där hon hyllar systerskapet och kvinnorna i sitt liv – men också glädjen i att ha landat i sig själv.

Jag känner ett lugn i att vara i den här åldern, att ha gjort det jag har gjort och att människorna omkring mig mår bra, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Systrerskap är ett tema på Cherries låtar.
Systrerskap är ett tema på Cherries låtar.
Cherrie är en av de 13 deltagarna i den nya säsongen av TV4:s 'Så mycket bättre.'
Cherrie är en av de 13 deltagarna i den nya säsongen av TV4:s "Så mycket bättre."

Den 4 juni släpper Sherihan "Cherrie" Abdulle sitt tredje album med titeln "Naag nool". Och det är en mognare artist, som har landat i sig själv, som hörs på låtarna.

Många av låtarna handlar om insikter du får när du är lite äldre och är nöjd med att vara på den plats man är. När jag gjorde mina första två album var jag fortfarande en sökare, vilket man är när man är yngre. Men i och med pandemin har jag varit tvungen att pausa och fundera på vad det är som inspirerar mig och vilka jag vill inspirera. Och det är kvinnorna i mitt liv, säger hon.

Systerskap centralt

Cherrie slog igenom 2015 med singeln "Tabanja" och debutalbumet "Sherihan", där hon lyfte frågor om våld och skjutningar i förorterna utifrån kvinnornas synvinkel, kom året därefter. Två år senare kom uppföljaren ”Araweelo”, som fått sin titel efter en forntida somalisk drottning som skapade ett matriarkat.

Enligt Cherrie är det också kvinnorna som har stått för tryggheten i hennes liv – en insikt som vuxit med åren.

Ordagrant betyder titeln på det nya albumet "Naag nool" "en kvinna som lever", men det finns en djupare innebörd. Det är något man säger till en kvinna som är självständig och som har kontroll över sitt öde. Och i mitt liv har de starkaste och mest stabila människorna varit kvinnor. Jag har dedikerat min musik till dem tidigare, men det är först nu jag förstår vad det innebär att vara kvinna.

Även systerskapet har en central plats i Cherries liv och musik. Själv hittade hon det i det tjejgäng hon kom in i som tonåring – en grupp som fortfarande håller ihop.

När man kommer från en turbulent bakgrund är mycket flyktigt, men en sak som alltid varit stabil är relationerna med tjejerna jag växte upp med. Där är det "unconditional love". Ensamhet kan vara det värsta man kan gå igenom, men jag har aldrig känt mig ensam efter att jag hittade mina tjejkompisar.

Annons

Annons

"Varmt och kärleksfullt"

Att pandemin mer eller mindre har lamslagit kulturbranschen är knappast någon nyhet – men för Cherrie har det senaste årets påtvingade paus även lett till reflektion, mognad och en möjlighet att landa – vilket har satt sina spår på det kommande albumet.

Det är ett ganska brett album. Det finns festlåtar, det finns ballader och en väldigt poppig sommarlåt, och mycket av albumet känns varmt och kärleksfullt – till och med låtarna som handlar om tyngre saker. Min exekutive producent är med och sjunger på en av låtarna och under tiden vi gjorde albumet blev vi också kära. Och jag tror att det genomsyrar mycket av ljudbilden – värmen och det kärleksfulla, säger hon.

Deltar i "Så mycket bättre"

Dagen efter att det nya albumet släpps börjar också inspelningarna av den kommande säsongen av TV4:s "Så mycket bättre", där Cherrie är en av deltagarna. Och av de 13 artisterna ser hon mest fram emot att träffa Siw Malmkvist.

Jag vet att hon var framgångsrik även utanför Sveriges gränser, och där kan jag känna igen mig. Jag har bara gjort musik på svenska, men turnerat utomlands och har många fans där. Och när jag lyssnar på hennes låtar … det finns en feministisk känsla där, som i "Mamma är lik sin mamma".

Åren före pandemin var hektiska för Cherrie. Turnéer och spelningar utomlands och ett flertal uppmärksammade samarbeten med internationella artister som Stormzy, r&b-sångerskan Kehlani och rapparen Nines följde på varandra i tät följd. Det senaste årets paus ledde till funderingar över vad som verkligen är viktigt i livet – och till acceptans.

Vi är trygga – och trygghet betyder så mycket när man kommer från en turbulent bakgrund. Det var det jag utgick ifrån vad gäller ljudbilden på albumet. Värme, kärlek och något helande. Att försöka hitta det fina i att bara vara, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss