A-
A+

Christian Boltanski är död

2011 gjorde Christian Boltanski en stor installation till den franska paviljongen på Venedigbiennalen.
2011 gjorde Christian Boltanski en stor installation till den franska paviljongen på Venedigbiennalen.
KonstTT-AFP

Annons

Annons

Den franske samtidskonstnären, Christian Boltanski, är död. Boltanski var känd för sina monumentala och tankeväckande installationer världen över, framhåller nyhetsbyrån AFP som bland hans fem viktigaste bland annat väljer ut "Les archives du coeur", det permanenta verk som han gjorde till konstmuseet på den obebodda japanska ön Teshima med inspelade hjärtljud från 60 000 personer. Utställningens besökare kan också spela in och införliva sin egna.

I alla kulturer betyder hjärtslag att vara mänsklig, att vara vid liv. För mig är det väldigt viktigt att försöka bevara någon. Men jag vet att det inte är möjligt, förklarade Boltanski då för japanska medier.

Med sig i sitt konstnärskap bar han minnet av Förintelsen. Fadern hade gömt sig under kriget och överlevt. I Grand Palais, Paris, gjorde Christian Boltanski, en gigantisk installation med stora högar av kläder, ett slags meditation över nazisternas förintelseläger, som sedan ställdes ut på en rad platser men alltid i en något annorlunda form.

Christian Boltanski blev 76 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!