A-
A+

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal. Arkivbild.
Cissi Wallin åtalas för grovt förtal. Arkivbild.
KulturTT

Cissi Wallin åtalas för tryckfrihetsbrott för sin bok "Allt som var mitt", skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Under måndagen beslutade Justitiekanslern att debattören och skribenten Cissi Wallin ska åtalas för grovt förtal för boken "Allt som var mitt".

Wallin har tidigare dömts i Stockholms tingsrätt för grovt förtal av en svensk journalist för inlägg hon publicerat i sociala medier, vilket ledde till en villkorlig dom och ett skadestånd på 90 000 kronor.

Jag anser att de uppgifter hon lämnat i boken är brottsliga och jag anser också att det finns skäl för mig att väcka ett allmänt åtal. Det har ju framför allt att göra med att hon har dömts för samma uppgifter tidigare, säger Justitiekanslern Mari Heidenborg till tidningen.

Samma uppgifter

Mari Heidenborg säger till DN att det inte framkom någonting nytt i utredningen.

Nej det kan man inte säga, det är ju i huvudsak samma uppgifter som hon lämnat i boken som hon tidigare lämnat på sociala medier.

Förundersökningen inleddes i december förra året, efter att en person valt att göra en anmälan. Boken planerades först att ges ut på Atlas förlag i Sverige, men förlaget bröt samarbetet efter att man låtit en expert på tryckfrihet bedöma manuset. Därefter gav Cissi Wallin ut boken på egen hand.

Annons

Annons

"Det är Kafkaartat"

Cissi Wallin säger till DN att beslutet att väcka åtal inte har fått henne att ångra boken.

Jag tycker att det här är bisarrt och barockt. Det är Kafkaartat. Det här blir ju inte den effekten de vill åt. De vill ju att jag ska vara tyst, att jag ska backa. Man vill att jag ska medge att jag har gjort fel och att jag aldrig borde ha skrivit den här boken men jag blir ju bara ännu mer angelägen, på så sätt är jag ju en aktivist.

Den utpekade personen i boken stämde även Cissi Wallin för förtal i samband med att boken gavs ut i Norge via förlaget Memo. Stämningen drogs tillbaka innan målet skulle tas upp i norsk domstol och personen som anklagas i boken blev skyldig att betala 580 000 norska kronor till Wallin och förlaget i rättegångskostnader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!