A-
A+

City och Inter kan bli mästare – rysare i La Liga

Manchester City firar 2–1-segern mot Paris SG i den första semifi alen i Champions League. I helgen kan klubben säkra det engelska ligaguldet.
Manchester City firar 2–1-segern mot Paris SG i den första semifi alen i Champions League. I helgen kan klubben säkra det engelska ligaguldet.
FotbollTT

Manchester City och Inter bör se till att ha champagnen kyld och nära till hands.

Bayern München får vänta på eventuellt firande till nästa helg.

Spanien och Frankrike? Där snackar vi rysare i kampen om ligagulden.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det här är läget när Europas fem främsta ligor går mot sina avgöranden:

England

Med fem omgångar kvar är Manchester Citys försprång till Manchester United tio poäng. City tar klubbens sjunde ligaseger genom tiderna redan i helgen vid seger mot Crystal Palace på Selhurst Park – men först om United förlorar hemma mot Liverpool på söndag.

I praktiken vinner City Premier League om United kryssar eftersom klubben har överlägset bättre målskillnad.

Omgångar kvar efter helgen: Fyra.

Så spelar topplagen: Crystal Palace–Manchester City (lördag, 13.30), Manchester United–Liverpool (söndag, 17.30).

Kampen om Europaplatserna: City är klart för Champions League, United behöver en poäng. Kampen om de återstående två platserna står mellan Leicester, Chelsea, West Ham, Liverpool, Tottenham och Everton.

Bottenstriden: Sheffield United är sedan en tid klart för nedflyttning. West Bromwich och Fulham har nio och sju poäng upp till säker mark. Brighton och Newcastle är närmaste räddningsplankor.

Italien

Inter stormar fram mot klubbens första Serie A-guld sedan 2010. Precis som för Manchester City kan det bli firande i kostym på söndag. Tre poäng mot bottenlaget Crotone på lördag ökar avståndet till tvåan Atalanta till 14 poäng. Tappar Atalanta poäng på söndag är Inter mästare.

Omgångar kvar efter helgen: Fyra.

Så spelar topplagen: Crotone–Inter (lördag, 18.00), Sassuolo–Atalanta (söndag, 15.00).

Kampen om Europaplatserna: Atalanta (68 poäng), Napoli, Juventus och Milan (alla 66) samt Lazio (61 och en match mindre spelad) gör upp om tre platser i Champions League.

Bottenstriden: Läget ser hopplöst ut för Crotone och Parma medan Benevento bara är en poäng från att kravla över nedflyttningsstrecket. Räddningsplankorna Torino och Cagliari har också 31 poäng. I Italien avgör inte målskillnad vid lika många poäng, utan inbördes möten.

Tyskland

Bundesliga har spelledigt i helgen. I stället spelas cupens semifinaler. Bayern München toppar tabellen, sju poäng före Leipzig med tre matcher kvar. Seger mot Mönchengladbach nästa helg och nionde raka ligaguldet är klart.

Så spelar topplagen: Dortmund–Leipzig (lördag 8 maj, 15.30), Bayern München–Mönchengladbach (lördag 8 maj, 18.30)

Omgångar kvar: Tre.

Kampen om Europaplatserna: Bayern är klart för Champions League, Leipzig så gott som. Wolfsburg, Frankfurt och Dortmund gör upp om de övriga två platserna.

Bottenstriden: Schalke är ur, Hertha Berlin, näst sist, ligger pyrt till men har hängmatcher att spela. Köln är på kvalplats. Bremen har usel form och är indraget i en överlevnadskamp med främst Bielefeld. Mainz och Augsburg är inte heller på säker mark.

Spanien

Avslutningen av La Liga har alla förutsättningar att bli ett hyperintressant drama in i det sista. Atlético Madrid (73 poäng), Real Madrid och Barcelona (71) samt Sevilla (70) är inom tre poäng. Barcelonas chockförlust hemma mot Granada i torsdags spetsade till kampen om ligaguldet.

Så spelar topplagen: Elche–Atlético Madrid (lördag, 16.15), Real Madrid–Osasuna (lördag, 21.00), Valencia–Barcelona (söndag, 21.00), Sevilla-Athletic Bilbao (måndag, 21.00).

Omgångar kvar efter helgen: Fyra. I den 35:e omgången nästa helg möts Barcelona–Atlético och Real–Sevilla.

Kampen om Europaplatserna: Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid och Sevilla är klara för Champions League. Real Sociedad håller just nu en direktplats till Europa League.

Bottenstriden: Jumbon Eibar har sju poäng upp till säker mark. Huesca och Elche är också under strecket men har en god möjlighet att klara sig kvar, kanske på bekostnad av Alavés och Valladolid.

Frankrike

Det är stenhårt i guldkampen även i Ligue 1. Lille (73 poäng), Paris SG (72), Monaco (71) och Lyon (67) gör upp om titeln.

Så spelar topplagen: PSG–Lens (lördag, 17.00), Lille–Nice (lördag, 21.00), Monaco–Lyon (söndag, 21.00).

Omgångar kvar efter helgen: Tre.

Kampen om Europaplatserna: Frankrike har två direktplatser till Champions League, trean får kvala medan fyran spelar i Europa League. Tabellfemman Lens är för långt bakom för att bråka med Lille, PSG, Monaco och Lyon om platserna.

Bottenstriden: Dijon är redan ur. Nîmes går en kamp med Nantes om att undvika direktnedflyttning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?