A-
A+

Civila flyr Cherson efter ryska attacker

Bilar brinner efter en dödlig attack i centrala Cherson på julafton. Bilden är distribuerad av lokala myndigheter.
Bilar brinner efter en dödlig attack i centrala Cherson på julafton. Bilden är distribuerad av lokala myndigheter.
UkrainaTT

Runt 400 personer har flytt Cherson sedan juldagen efter Rysslands massiva attacker, rapporterar BBC.

I frontstaden Bachmut finns bara ett fåtal civila kvar, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

Annons

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, områden Ryssland säger sig ha annekterat samt explosioner det senaste dygnet.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, områden Ryssland säger sig ha annekterat samt explosioner det senaste dygnet.

Glädjefyllda bilder kablades ut från Cherson i södra Ukraina i november sedan staden befriats efter flera månaders rysk ockupation. Nu flyr hundratals människor Cherson, som beskjutits återkommande efter den ryska reträtten, inte minst under julhelgen.

Tidigare besköt de oss sju–tio gånger om dagen, nu är det sjuttio–åttio gånger, hela dagen lång. Det är för otäckt. Jag älskar Ukraina och min kära stad. Men vi måste ge oss av, säger Elena, som lämnar staden med sina tre döttrar, till BBC.

Massiv beskjutning

Under onsdagen utsattes regionen åter för massiv beskjutning – över 50 anfall riktades mot Cherson, skriver regionens guvernör Jaroslav Janusjevytj på Telegram. I tisdags attackerades regionen över 20 gånger och bland annat en förskola, en sjukvårdsbyggnad, butiker och bostadshus träffades.

Ukraina tog kontroll över Cherson, som ligger i regionen med samma namn, den 11 november sedan rysk militär retirerat över floden Dnepr. Staden är fortfarande inom räckhåll för ryskt artilleri och har sedan dess utsatts för återkommande beskjutning.

På julafton dödades ett tiotal personer och ungefär sextio skadades i över 40 attacker, enligt ukrainska myndigheter.

Vi står inte ut längre. Beskjutningen är så intensiv. Vi stannade hela den här tiden och tänkte att det skulle gå över och att vi haft tur. Men ett hus bredvid vårt träffades och min pappas hus besköts också, säger Chersonbon Iryna Antonenko till BBC.

Annons

Annons

"Ett fåtal civila kvar"

Samtidigt uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på onsdagen att nästan alla civila lämnat den svårt krigshärjade staden Bachmut i Donetsk.

"Förra året levde 70 000 människor där. Nu finns bara ett fåtal civila kvar", skriver presidenten på Facebook.

Bachmut ligger längs frontlinjen och har de senaste månaderna varit föremål för några av krigets våldsammaste strider. Ryssland gör allt för att inta staden och befästa sitt grepp om Donetskregionen.

"Det finns ingen plats som inte är täckt av blod. Det finns ingen timme då det fruktansvärda vrålet från artilleri inte ljuder", skriver Zelenskyj, som tidigare den här månaden besökte staden för att hälsa på soldaterna.

"Ändå står Bachmut kvar. Vår försvarsstyrka håller."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.