A-
A+

Civilbefolkningens skydd ska utredas

Inrikesminister Mikael Damberg (S) s att
Inrikesminister Mikael Damberg (S) s att
PolitikTT

Regeringen vill göra en översyn av civilbefolkningens skydd vid väpnat angrepp. Bland annat skyddsrummens skick och samordningen av insatser ska utredas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sveriges civila försvar som till stor del monterades ned efter kalla krigets slut håller på att byggas upp igen. Även om beredskapslager och annat förstördes vid nedmonteringen finns skyddsrummen till stor del kvar, om än i dåligt skick.

Regeringen tillsätter nu en utredning för att se över tillgången och kapaciteten för skyddsrum, hur utrymning och inkvartering skulle lösas vid väpnat angrepp och vilken organisation som ska organisera civilbefolkningens skydd.

65 000 skyddsrum

Det är en del av utbyggnaden av hela det civila försvaret, att vi nu skärper samhällets beredskap för allvarliga händelser men också i värsta fall krig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I dag finns omkring 65 000 skyddsrum som har plats för ungefär sju miljoner av de cirka tio miljoner personer som bor i landet. Skyddsrummen finns i olika slags byggnader och har varierande standard. De ska alla kunna ställas i ordning inom 48 timmar.

Man har de senaste decennierna inte jobbat med att kunna iordningställa skyddsrummen och se att de håller den standard som krävs.
Jag tycker att det är viktigt att utredningen tar ett helhetsgrepp kring detta, säger Damberg.

Utredningen ska både se över standarden för skyddsrummen och undersöka om det finns behov av nya, till exempel om gamla skyddsrum rivs. Dessutom kommer utredningen att se över vilken organisation som bör få ansvaret att samordna civilbefolkningens skydd.

Uppdraget som regeringen tillsatt ska redovisas senast den 7 november 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss