A-
A+

Claes Månsson: Är något speciellt med buskis

Claes Månsson, Annika Andersson med flera kan ses i 'Skrot, hopp & kärlek' på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg i sommar.
Claes Månsson, Annika Andersson med flera kan ses i "Skrot, hopp & kärlek" på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg i sommar.
TeaterTT

Claes Månsson gör comeback på Vallarnas friluftsteater som gangster i ”Skrot, hopp & kärlek” i sommar. Detta efter att ha ägnat en stor del av de senaste åren åt film och tv.

Det känns jätteroligt. Buskis är inte så ängsligt, publiken törs flabba rakt ut, säger han.

Annons

Annons

Den nyskrivna farsen handlar om en bilverkstad som har sett sina bästa dagar och i stället börjar sälja hembränt och stöldgods.

För Claes Månsson blir rollen som den lokale gangstern ”Slaktar-Lasse” hans första scenshow på Vallarna på fem år.

Jättekul att vara tillbaka! säger han till TT om sin comeback på scenen.
Det är något speciellt med buskis, det är en rak historia med en väldigt direkt form av humor. Det finns inte något dolt i texten och det gör att man får en direkt reaktion av publiken, säger han.

"Intressant fenomen"

Han lyfter upp just publiken som en stor del av charmen med att spela på en friluftsteater som Vallarna. Där blandas alla åldrar och vana teaterbesökare med personer som är på teater för första gången. Det skapar en särskild stämning.

När man spelar komedi i Stockholm märker man en viss fördröjning innan publiken skrattar. Så är det inte med buskis – publiken törs flabba direkt. Det är ett intressant fenomen.

En av hans teorier är att Stockholmspubliken kanske är något mer ängslig.

De flesta av dem är ju inflyttade från landet, vilket kanske gör dem osäkra, spekulerar han.

Annons

Annons

Är nyfikna

Claes Månsson, som bland annat har varit anställd på Dramaten i 29 år, säger att en del kollegor rynkar lite på näsan åt buskis. Men framför allt finns det en stor nyfikenhet.

Jag fick faktiskt mycket frågor om det när jag var på Dramaten och de allra flesta ville prova själva. Men generellt var det väldigt få som sa något negativt om buskis.

De som möjligen var lite negativa var skådespelare i mellanskiktet.

Men när det gäller riktigt stora skådespelare, som Jarl Kulle och Sif Ruud till exempel, så har ju nästan alla gjort humor på det ena eller andra sättet, säger Claes Månsson.

Själv tycker han att en del av tjusningen med skådespelarformen är att man får ta ut svängarna.

Jag får släppa loss på ett helt annat sätt. Det är väldigt skönt.

Förväxlingar och kärlek

Vid sin sida på Vallarna har Claes Månsson bland annat Annika Andersson som spelar den manhaftiga raggarmamman Rut, som driver både skrotupplaget och sin rockabilly-familj. Såväl förväxlingar som oväntad kärlek och udda karaktärer utlovas.

Jag är väldigt förtjust i roliga karaktärer och humor som är lätt att ta till sig. Att dessutom få spela med Claes Månsson, som är det roligaste vi har i Sverige, ska bli underbart roligt, säger hon.

”Skrot, hopp & kärlek” har premiär på Vallarna i Falkenberg den 2 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.