A-
A+

Colombianer pekas ut för presidentmord

Poliser vid en samling människor som protesterar mot mordet på Haitis president.
Poliser vid en samling människor som protesterar mot mordet på Haitis president.
HaitiTT-AFP-Reuters

Haitis polischef säger att minst 28 personer var inblandade i mordet på landets president Jovenel Moïse, varav de flesta från Colombia. Mördarna ska ha kommit till landet för att döda ledaren, och Colombia säger sig vara berett att bistå med utredningen.

Annons

Annons

Vi har gripit femton colombianer och två amerikaner av haitiskt ursprung. Tre colombianer har dödats medan åtta är på fri fot, säger rikspolischefen Léon Charles vid en presskonferens.

Uppgifterna från honom har varierat en del sedan mordet. På onsdagen uppgavs att fyra misstänkta hade dödats, och dagen därpå uppgav han att samtliga misstänkta hade gripits eller dödats.

Charles kommenterade inte vad skillnaderna i antalet beror på.

Colombias försvarsminister Deigo Molano uppger att det verkar som att de som var inblandade i attacken var ex-militärer, och att landet kommer att bistå med utredningen.

Sköts i hemmet

53-årige Moïse attackerades i sitt hem i huvudstaden Port-au-Prince omkring klockan ett natten mot onsdagen, lokal tid. Även hans hustru sköts, och har förts till USA för vård. Polisen uppger att man tog upp jakten på mördarna direkt efter attacken och de första gripandena ska ha skett strax före klockan 18 på onsdagen.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters uppger Haitis USA-ambassadör att gärningsmännen utgav sig för att tillhöra den amerikanska narkotikapolisen DEA när de stormade paret Moïses hem.

Annons

Annons

Valplaner ligger fast

Undantagstillstånd är utlyst efter mordet, vilket ger premiärminister Claude Joseph större exekutiv makt. Undantagstillståndet ska gälla i två veckor.

Haiti räknar dock med att hålla presidentval liksom en folkomröstning den 26 september som planerat, uppger landets valminister Mathias Pierre.

Röstningen var inte för Jovonel Moïse som president, det var ett krav för att få ett mer stabilt land, ett stabilare politiskt system, så jag tror att vi kommer att gå vidare med det, säger Pierre.

Han tillägger att förberedelserna redan är långt gångna.

Rättad version: I en tidigare version fanns felaktigheter kring Molanos hemvist.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!