Connery hyllas av kollegorna – "unik kraft"

Efter beskedet att Sean Connery har gått bort hyllar världens skådespelarelit den skotske skådespelaren. Arkivbild.
Efter beskedet att Sean Connery har gått bort hyllar världens skådespelarelit den skotske skådespelaren. Arkivbild.
FilmTT

Efter beskedet att Sean Connery har gått bort hyllar kollegorna den skotske skådespelaren.

"Han personifierar såväl en era som en stil", skriver den brittiske Bondskådespelaren Daniel Craig i ett uttalande.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Stjärnorna står på kö för att hylla Sean Connery, som vid 90-års ålder avled i sömnen i Nassau på Bahamas natten mot lördagen.

Den skotske skådespelaren spelade under sin mångåriga karriär en mängd roller på vita duken, men gjorde sig främst känd för att vara den förste skådespelaren som tog sig an rollen som den brittiske, numera ikoniske, underrättelseagenten James Bond på vita duken.

"Oförglömlig entré"

Producenterna till Bond-filmerna, Michael G Wilson och Barbara Broccoli, skriver också i ett gemensamt uttalande i Hollywood Reporter att de är förkrossade av nyheten om Sean Connerys bortgång.

"Han var – och kommer alltid att bli ihågkommen som – den ursprunglige James Bond, vars oförglömliga entré i filmhistorien inleddes då han yttrade orden: "Namnet är Bond. James Bond."

Duon skriver även att Sean Connerys rolltolkning också till stor del låg bakom filmernas enorma framgång, och att de kommer att vara honom evigt tacksamma.

Även den nyzeeländske skådespelaren Sam Neill, som spelade mot Connery i actionthrillern "Jakten på Röd Oktober", hyllar den skotske skådespelaren i en tweet, skriver Guardian.

"Varje dag under inspelningen med Sean Connery var en lektion i hur man agerar på film. Men all den där karisman och kraften var fullständigt unik för Sean."

Annons

Annons

"Önskar där finns en golfbana"

Den brittiska sångerskan Shirley Bassey, som sjöng ledmotivet till de tre Bondfilmerna "Goldfinger", "Diamonds are forever" och "Moonraker" skriver att hennes tankar går till Connerys familj.

"Han var en underbar, människa, en sann gentleman och vi kommer alltid att ha ett band mellan oss genom Bond", skriver hon i uttalandet på BBC:s hemsida.

Också Daniel Craig, som i de senaste Bondfilmerna gestaltat den brittiske underrättelseagenten, hyllar Connery i ett uttalande, skriver Variety.

"Sir Sean Connery kommer att bli ihågkommen för såväl Bond som för så mycket annat. Han personifierar såväl en era som en stil."

Craig skriver även att Connery kommer att fortsätta påverka skådespelare och regissörer i framtiden, och avslutar med en önskan å den golfälskande skotske skådespelarens vägnar.

"Var han nu än må befinna sig så önskar jag att där finns en golfbana", skriver Daniel Craig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons