A-
A+

Containerbrist skapar problem

Inköpschefsindex för industrin stiger. Arkivbild.
Inköpschefsindex för industrin stiger. Arkivbild.
EkonomiTT

Bristen på containrar skapar problem för svenska tillverkningsföretag. Nästan sju av tio företag uppger att de haft leveransstörningar under de senaste månaderna.

Annons

Annons

Undersökningen är ställd till inköpschefer verksamma i tillverkningsföretagen som ingår i Swedbanks och Silf:s inköpschefsindex.

Tre av tio svarar samtidigt att det varit stora eller mycket stora störningar i leveransflöden.

"Att varorna inte når marknaden gör att export-, och importsektorn drabbas och att tillväxten därmed kan begränsas på sikt", säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank i ett pressmeddelande.

Obalans runtom i världen

Bristen på containrar hänger samman med en obalans i tillgången i olika delar av världen efter att produktionen kommit i gång igen i framförallt Asien efter coronapandemins utbrott.

Där är bristen så stor att att fartyg under de senaste månaderna åkt halvtomma mot Europa och Nordamerika enbart för att hämta containrar.

"Bristen på containrar har lett till allt längre leveranstider i industrin. Det framträder tydligt i PMI:s delindex för leverantörernas leveranstider, vilket vi inte har sett tidigare i undersökningens 27-åriga historia", säger Jörgen Kennemar.

Annons

Annons

Goda förhoppningar

Trots leveransstörningar finns det samtidigt goda förhoppningar inom svensk tillverkningsindustri. Inköpschefsindex steg i mars till 63,7 från 61,8 i februari, sjunde månaden i rad som indexet är högre än det historiska snittet (55,4).

Detta bidrog till att årets första kvartal blev den högsta indexnivån sedan 2010. Ett index över 50 brukar traditionellt indikera på tillväxt medan en siffra under innebär en nedgång. Inköpschefsindex är en konjunkturmätare som görs i samarbete mellan Swedbank och Silf för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!