Corona tvingar EU-parlamentsmöte att byta stad

Städning pågår i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. Nästa veckas möte som flyttats från Strasbourg på grund av covid-19. Arkivbild.
Städning pågår i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. Nästa veckas möte som flyttats från Strasbourg på grund av covid-19. Arkivbild.
EUTT

EU-parlamentet kommer att hålla nästa veckas session i belgiska Bryssel i stället för i franska Strasbourg – detta på grund av coronaläget i Frankrike.

Annons

Annons

Beskedet kom under tisdagen efter att smittspridningen i runt Strasbourg ökat, något som fått franska myndigheter att klassa staden som "röd zon".

Den svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är nöjd med beslutet.

"Det är bra att man drar ett streck över vansinnet att hålla mötet i just Strasbourg under dessa tider. Resandet leder till att tusentals människor kommer att sätta sig på flyg, bussar och tåg. Det vore oansvarigt", säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Han får även medhåll från sin svenska EU-parlamentskollega Heléne Fritzon (S).

"Det är helt rätt och rimligt att sessionen i Strasbourg ställs in. Överhuvudtaget är resorna till Strasbourg både kostsamma och dåliga för klimatet", skriver Heléne Fritzon till TT.

EU-parlamentet har formellt sitt säte i både Bryssel och Strasbourg. I Bryssel håller ledamöterna merparten av alla utskotts- och gruppmöten. I Strasbourg hålls dock, i enighet med EU:s grundfördrag, alla ordinarie fyrdagarssessioner minst tolv gånger om året.

Parlamentarikernas månadsvisa resor till sessionerna i Strasbourg har under åren fått kritik för att vara både kostsamma och tidskrävande.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons