A-
A+

Coronakaos och bråk när VM-kvalet startar

Franske landslagsstjärnan Kylian Mbappé. Arkivbild.
Franske landslagsstjärnan Kylian Mbappé. Arkivbild.
FotbollTT

Det franska fotbollslandslaget ska i veckan flyga 5 500 kilometer till Kazakstan i Centralasien för att sedan spela ytterligare en VM-kvalmatch i Bosnien.

Samtidigt hade ligan beslutat att inte släppa iväg spelare på landslagsuppdrag utanför EU – något som ändrades efter hård kritik.

Annons

Annons

På onsdag börjar kvalet till VM i Qatar 2022, men uppladdningen har handlat mer om coronasituationen än det sportsliga. Olika reserestriktionerna i olika länder har skapat frågetecken kring om spelare ska tillåtas möta upp sina landslag eller inte.

Sydamerika och Asien har valt att skjuta upp sina kval på grund av situationen, men Europa och Afrika ska kvala som planerat.

Den franska ligan ville inte släppa iväg spelare på landslagsuppdrag utanför EU för att de eventuellt skulle behöva sitta i karantän när de kom tillbaka.

Men beslutet att låta det franska landslaget åka till Centralasien för match mot Kazakstan, samtidigt som man stoppade flera andra landslagsspelare från både europeiska och afrikanska länder landade inte särskilt väl.

"Ingen politiker"

Jag är ingen politiker, jag är bara en vanlig kille, men det är inte rättvist. Det är inte smart just nu heller. Vi måste hålla ihop och inte visa diskriminering eller rasism. Det är ingen bra bild, sade Lyons nederländare Memphis Depay som riskerade att missa Nederländernas bortamatch mot Turkiet.

Efter kritiken meddelade det franska sportministeriet att man trots allt släpper alla spelare på landslagsuppdrag, och att de var undantagna från att sitta i karantän vid återkomsten.

Annons

Annons

Klartecken för Lewandowski

Det är inte bara Frankrike som brottats med regelbekymmer inför VM-kvalet.

Det var länge osäkert om tyska klubbar skulle kunna släppa spelare till de brittiska öarna. Bayern Münchenstjärnorna Robert Lewandowski, Polen, och David Alaba, Österrike, såg ut att stoppas från sina respektive landslag, men under lördagen kom beskedet att de visst kunde åka tack vare en ändring i de tyska reserestriktionerna. Polen ska möta England i London och Österrike ställs mot Skottland i Glasgow.

Cristiano Ronaldos Portugal har flyttat sin kvalmatch mot Azerbajdzjan från Lissabon till Turin i Italien för att komma runt restriktionerna, annars hade man eventuellt fått klara sig utan tio Premier League-spelare. Enligt brittiska regler måste man sitta i karantän i tio dagar om man reser från Portugal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!