Coronan ökar i Väst – vissa undviker test

Antalet som vårdas med covid-19 på Sahlgrenska sjukhuset ökar. Arkivbild.
Antalet som vårdas med covid-19 på Sahlgrenska sjukhuset ökar. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Coronaviruset är på frammarsch i Västsverige, med en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på två veckor.

Samtidigt larmar regionens biträdande smittskyddsläkare om att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.

Annons

Annons

Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, oroas över coronasituationen.

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhuset har fördubblats på två veckor, uppger SVT Väst .

På ett sätt är det allvarligare än i våras eftersom vi har ont om personal, ett uppdämt behov av vård, plus ett ökande coronaläge och dessutom tyvärr mycket sjukdom bland våra medarbetare, vilket gör att det är väldigt ansträngt just nu, säger han.

Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog i Västa Götalandsregionen slår samtidigt larm om att en del undviker att testa sig för coronaviruset, för att undvika att omfattas av restriktioner. Vissa läser in ett kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ser därmed en chans att återgå till skola eller arbete tidigare om man inte testar sig.

Jag såg glidningen att man började avstå från provtagning, när man skulle ta prov, och då kunde komma tillbaka tidigare. Nu med hushållskarantän, att hushållsmedlemmar ska vara hemma, blir det ju ännu en grej att slippa ta prov. För är man positiv måste ens maka, make, sambo vara hemma, säger han till Göteborgs-Posten.

Nu kan reglerna komma att förtydligas.

Det är inte avsikten att det ska tolkas på det sättet. Vi ska se över utifrån den konsekvensen, om vi behöver förtydliga ytterligare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons