Coronastympat toppmöte i Bryssel

Finlands statsminister Sanna Marin under veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Finlands statsminister Sanna Marin under veckans EU-toppmöte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

Att samlas till toppmöte i coronatider är långt ifrån optimalt. Men nödvändigt, anser ändå statsministern efter ett coronastympat möte i Bryssel.

Annons

Annons

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Finlands Sanna Marin har under veckans toppmöte öppet ifrågasatt nyttan med att samla EU-ländernas stats- och regeringschefer till en och samma plats.

Det här mötet borde ha hållits som ett webbmöte, sade Frederiksen till danska journalister i Bryssel i torsdags.

Coronaläget gjorde sig dessutom extra påmint när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen snabbt tvingades lämna mötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetsskäl, sedan en av hennes medarbetare testat positivt för covid-19.

Åker hem

Samma sak drabbade även Marin. Finländskan var tidigare i veckan med på ett möte i hemlandet, där en av deltagarna nu testats positivt för covid-19.

"Som följd av det har statsministern i dag lämnat toppmötet och bett Sveriges statsminister Stefan Löfven att representera Finland under slutet av mötet. Statsministern återvänder omedelbart hem, där hon kommer att testas. Efteråt kommer hon att åka till Villa Bjälbo (statsministerns residens) för frivillig karantän", meddelades i ett uttalande från det finländska regeringskansliet på fredagen.

På sin presskonferensen försvarade ändå permanente rådsordförande Charles Michel att mötet hölls.

Naturligtvis är det en svår situation. Men det finns vissa begränsningar med videomöten, sade Michel.

Annons

Annons

Nödvändigt?

Det håller även Stefan Löfven med om.

Vissa möten ska man ha fysiskt, för man måste se varandra och kunna diskutera. Men då måste också alla säkerhetsåtgärder vara vidtagna, sade statsministern på en kort pressträff i Bryssel.

Enligt Löfven var det nödvändigt med ett fysiskt möte för de frågor som diskuterades — bland annat brexitläget och klimatet.

Svar: ja, sade statsministern.

EU-toppmötet avslutades under fredagen med diskussioner främst om relationerna till Afrika och Turkiet.

Vi beklagar djupt Turkiets ensidiga och provokativa agerande (i östra Medelhavet), sade Charles Michel på presskonferensen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons