A-
A+

Covid-19 fortsatt tredje vanligaste dödsorsak

Vanligaset dödsorsakerna första halvåret 2021 jämfört med samma period 2020.
Vanligaset dödsorsakerna första halvåret 2021 jämfört med samma period 2020.
SamhälleTT

Dödligheten vände ned under det första halvåret 2021, men covid-19 är fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken. Men det kan ändras redan nu i höst.

Annons

Annons

Socialstyrelsens publicerade på torsdagen preliminär dödsorsaksstatistik för det första halvåret 2021.

Liksom i fjol var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken. Knappt en tredjedel, drygt 4 600 personer, av alla som hittills dött på grund av covid-19 avled under årets sex första månader.

Men antalet coviddöda sjunker och redan under andra halvåret i år kommer sjukdomen vara en mindre vanlig dödsorsak, enligt Jeroen de Munter som är statistiker på Socialstyrelsen.

Det är inte så stor skillnad ner till de dödsorsaker som ligger under covid. Om det inte kommer en våg med många dödsfall under hösten så hamnar nog covid på fjärde eller femte plats, säger Jeroen de Munter.

Inte jämföra

Han säger att det ännu inte går att jämföra de svenska siffrorna över dödligheten i covid under första halvåret med andra europeiska länder.

Det är så stor skillnad på vilken statistik olika länder släpper. Internationella jämförelser på antal döda kan göras först med en fördröjning på ett eller två år, säger Jeroen de Munter.

Dödligheten i Sverige har tidigare varit på stadig nedgång, men pandemin bidrog till överdödlighet i fjol.

Nu går trenden åter igen nedåt med totalt 46 900 avlidna personer under första halvåret. Det är 9 procent färre än under motsvarande period i fjol, då antalet avlidna var cirka 51 500.

Annons

Annons

Minskad dödlighet

Den åldersstandardiserade dödligheten gick ned under första halvåret 2021. För män var den den näst lägsta som uppmätts sedan 2001 och för kvinnor den lägsta de senaste 20 åren. Enligt Jeroen de Munter är det en fortsättning på en långsiktig trend med minskad dödlighet.

Det är en utveckling vi sett sedan 1980-talet och som vi nu ser fortsätter. Det beror bland annat på att vi inte längre insjuknar i vissa sjukdomar, att hälso- och sjukvården blir bättre och att våra levnadsvanor förbättrats, säger Jeroen de Munter.

Hjärt-kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken med totalt cirka 13 400 dödsfall, följt av cancer som orsakade 11 200 dödsfall.

Under pandemin har det funnits en oro för att självmorden ska öka, men enligt den preliminära statistiken sjönk antalet självmord från cirka 640 under första halvåret 2020, jämfört med cirka 540 under motsvarande period i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.