A-
A+

Covid-vändning: "Folk tror inte på det"

En pojke kramar om sin syster när hon testas för covid-19 i Uruguays huvudstad Montevideo i mitten av april.
En pojke kramar om sin syster när hon testas för covid-19 i Uruguays huvudstad Montevideo i mitten av april.
PandeminTT

Uruguay har enligt vissa beräkningar världens värsta covid-läge just nu. Även andra länder i Sydamerika upplever en ny virusvåg, som pressar sjukvården till det yttersta. Och en bidragande orsak tros vara P1, den så kallade brasilianska mutationen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nyhetsbyrån AFP anger i sin globala sammanställning 1 331 bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare de senaste två veckorna i Uruguay. Det är den högsta siffran i världen.

Tidigare har smittspridningen i landet varit låg. Det totala antalet dödsfall per miljon invånare är hälften så högt i Uruguay som i Sverige – medan antalet den senaste veckan är tio gånger så högt, enligt Statista.

Brutal första våg

Uruguay är också en slags regional motsvarighet till Sverige i att landet aldrig har haft någon lockdown. Restaurangerna är öppna och folklivet fortgår ganska ostört.

Titta på gatorna; nästan ingen har munskydd, säger Francisco Domínguez, som jobbar på en intensivvårdsavdelning i Montevideo, till AFP.
Folk tror inte på det, så är det. Tills någon i deras familj hamnar här.

Ett annat regionalt exempel är Ecuador. Det andinska landet hade en brutal första våg för ett år sedan, men trodde sig sedan ha kämpat ned viruset. Nu är läget åter så illa att de tillfälliga tältsjukhus som satts upp har väntelistor för att få vård, rapporterar Reuters.

Därför har president Lenín Moreno nu skrivit under ett dekret om utegångsförbud på nätter och helger. Med undantag för nödvändiga arbetsresor gäller förbudet i 16 av landets 24 provinser.

Annons

Annons

Kan återinfektera

Att definitivt fastslå varför smittosiffrorna nu ökar i stora delar av Latinamerika är svårt. Men det är konstaterat att virusmutationen kallad P1, som verkar ha sitt ursprung i brasilianska Amazonas, har spridit sig, först över hela Brasilien och nu även in i grannländerna.

Liksom de så kallade brittiska och sydafrikanska varianterna sprider sig P1 lättare. Den kan också återinfektera folk som redan har haft covid-19. Och, även om det inte är statistiskt säkerställt, verkar den drabba unga hårdare.

Rädslan är befogad, sade mikrobiologen Natalia Pasternak i brasilianska São Paulo i förra veckan till AFP.
P1 är mer smittsam, och den har spridit sig snabbt över Brasilien, som är ett enormt land. Pandemin är bortom kontroll här nu.

Nya mutationer

En positiv faktor är att flera vaccin verkar bita även på P1. Men det hjälper inte än, eftersom de flesta latinamerikanska länder inte har tillgång till några större mängder vaccin.

Och till råga på allt talar man redan om P2 och P4, nya mutationer med oklara egenskaper, som har konstaterats i de brasilianska delstaterna Rio de Janeiro respektive Minas Gerais.

Brasilien har blivit ett öppet laboratorium för virusvarianter, säger epidemiologen Jesem Orellana till AFP.
Det är ett av de sämsta länderna i världen när det gäller genetisk sekvensering. Det är ingen slump att P1 upptäcktes först efter två månader – i Japan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?