A-
A+

Covidkris i Tunisien – rekordmånga döda

En covidsjuk man på sjukhuset Iben El Jazzar i Kairouan. Arkivbild.
En covidsjuk man på sjukhuset Iben El Jazzar i Kairouan. Arkivbild.
TunisienTT-Reuters

Tunisien bågnar under trycket från pandemin. 205 personer har avlidit det senaste dygnet, landets högsta dödssiffra hittills.

Annons

Annons

Intensivvårdsplatserna är fyllda till bristningsgränsen, och fältsjukhus har börjat sättas upp på olika håll i landet. Det finns en oro över att tillgången på syrgas ska sina.

På sjukhuset Charles Nicolle i Tunis tvingas patienter dela på syrgas och ligga i korridorer.

Läkare är utmattade, i takt med att antalet patienter blivit fler än sjukhusets kapacitet, säger sjuksköterskan Ahmed Ghoul.
Till och med bårhuset är fullt och vi kan inte längre hitta platser åt dem, säger han.

20 juli inleds den muslimska offerhögtiden id al-adha, vilket normalt sätt innebär att människor träffas. Världshälsoorganisationen WHO oroas över att fallen kommer att fortsätt att öka, med katastrofala följder.

Länder som Qatar, Algeriet, Marocko och Turkiet har skickat hjälp, och på fredagen skickade Italien, Spanien och Schweiz medicinska förnödenheter till landet.

WHO uppger att Tunisien upplever den högsta dödstalen i Afrika och arabvärlden. Totalt har fler än 530 000 smittats och 17 200 avlidit i pandemin i landet.

Bara 6,2 procent av befolkningen är fullt vaccinerade. Men Saudiarabien, USA och Frankrike har lovat att tillsammans donera 2,5 miljoner doser, vilket enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning innebär en fördubbling av antalet doser som hittills administrerats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!