A-
A+

Covidpatienter hittar de bästa frågorna

Många som haft covid-19 drabbas av långvariga symtom.
Många som haft covid-19 drabbas av långvariga symtom.
CoronavirusetTT

Frågetecknen kring så kallad långtidscovid är många. Men vilka forskningsfrågor vill patienterna själva ha svar på?

Annons

Annons

Annons

Annons

Vilken behandling hjälper mot långvariga neurologiska symtom och kognitiva besvär i samband med covid-19?

Den frågan kommer allra högst upp när Statens beredning för social och medicinsk utvärdering (SBU) frågar patienter som lider av långtidscovid vilka forskningsfrågor som just de vill veta mer om.

"Vi har låtit personer som på olika sätt berörs av långvariga symtom vid covid-19 prioritera forskningsfrågor gemensamt. Målet är att uppmärksamma var forskningsbehoven upplevs som störst", säger Christel Hellberg, en av projektledarna på SBU, i ett pressmeddelande.

Enkäter och möten

På så sätt har myndigheten satt ihop en lista med tio brännande frågor, frågor som de drabbade själva vill ha svar på.

SBU har genomfört enkäter i flera omgångar, följt av flera prioriteringsmöten. Därefter har SBU, med hjälp av en särskild metod, satt ihop en ”topplista” med tio särskilt angelägna forskningsfrågor.

Flera av frågorna gäller behandling och rehabilitering, samt studier för att klarlägga orsaken till varför vissa personer utvecklar långvariga symtom vid covid-19.

Annons

Annons

Regeringsuppdrag

På plats nummer två hamnade: "Hur kan man optimera rehabiliteringsinsatser efter långvariga besvär vid covid-19?" Och tre: "Vilken behandling är effektivast mot långvarig nedsättning i andningsförmåga/syreupptagningsförmåga eller problem med andningsuppehåll vid covid-19?"

Hela listan återfinns på myndighetens hemsida.

Prioriteringslistan är en första rapport i en större översyn om långvariga effekter av covid-19 som SBU genomför på uppdrag av regeringen. Uppdraget ska delredovisas vid tre tillfällen till socialdepartementet, och ska vara helt klart i sin helhet i augusti 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!