A-
A+

Covidrykten kring Tanzanias försvunne president

-
TanzaniaTT-AFP-Reuters

Den politiska oppositionen i Tanzania kräver att få veta var landets president John Magufuli håller hus. Ryktet går att den virusskeptiske presidenten insjuknat i covid-19.

Annons

Annons

Presidenten har inte setts offentligt på nästan två veckor, vilket rest frågor om hans hälsotillstånd.

På olika sociala medier i grannlandet Kenya skrivs att den tanzaniske presidenten Magufuli insjuknat i covid-19 och den kenyanska tidningen Nation rapporterar att en afrikansk ledare som inte synts till på nästan två veckor coronabehandlas med respirator på ett privat sjukhus i huvudstaden Nairobi.

Men Nation, som är en av Kenyas största tidningar, hänvisar endast till politiska och diplomatiska källor och skriver inte ut vem den afrikanske ledaren som vårdas i landet är.

Kippade efter andan

Flera högt uppsatta personer i Tanzanias offentliga sfär har avlidit den senaste tiden, och nyhetsbyrån AFP rapporterar att landets finansminister i förra månaden framträdde på en pressträff där han hostade och kippade efter andan.

Pressträffen hölls utanför ett sjukhus och syftet var att skingra dödsrykten om finansministern.

I februari avled vicepresident Seif Sharif Hamad på den semiautonoma ön Zanzibar med covid-19.

John Magufuli hade då länge hävdat att viruset stängts ute från Tanzania tack vare böner, och han uppmanade sina landsmän att avvisa vacciner – som han kallade farliga och del av en västerländsk konspiration.

Men efter Seif Sharif Hamads död medgav Magufulis regim att man inte riktigt hade kontroll över viruset.

Annons

Annons

Rapporterar ej covidstatistik

Nu kräver den politiska oppositionen i Tanzania att regeringen redogör för var Magufuli håller hus.

"Presidentens välbefinnande är en fråga av stort allmänintresse. Vad är det med Magufuli som vi inte får veta?", skriver oppositionsledaren Tundu Lissu på Twitter.

Senare på onsdagen sade Lissu till nyhetsbyrån Reuters att han fått höra av flera olika källor att Magufuli för närvarande befann sig på ett sjukhus i Nairobi, och att det fanns planer på att flytta honom till Indien.

Tanzanias regering slutade att rapportera statistik om smittade och bekräftade dödsfall kopplade till covid-19 i maj i fjol. Då hade landet 509 smittade och 21 konstaterade dödsfall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!